Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik mijn zwangerschapsverlof verlengen of zal ik daarna direct weer aan het werk gaan?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Eva (33) haar dilemma voor: “Zal ik mijn zwangerschapsverlof verlengen of zal ik daarna direct weer aan het werk gaan?”

“Na een aantal negatieve zwangerschapstesten had ik eigenlijk de hoop al opgegeven om zwanger te worden. Toch had ik vier maanden geleden onverwachts een positieve zwangerschapstest. Als alles goed gaat beval ik over een aantal maanden van een meisje. We zijn immens gelukkig, want we hebben al een zoontje van drie. Een jongetje en een meisje, daar droomden we altijd al van. Tijdens deze zwangerschap voel ik me goed en ik ben ook een stuk zelfverzekerder dan de vorige keer. Er is alleen één ding waarover ik twijfel en dat is of ik na mijn zwangerschapsverlof direct weer aan het werk zal gaan, of dat ik mijn verlof zal verlengen.

In goede handen

Na de geboorte van mijn zoon, nu drie jaar geleden, ben ik na mijn zwangerschapsverlof direct weer aan het werk gegaan. Ik werkte op dat moment maar twee dagen in de week en wist dat hij in goede handen was. Mijn moeder paste toen namelijk op. Inmiddels is de situatie anders, want mijn moeder is met haar nieuwe man naar het buitenland geëmigreerd. Hierdoor kunnen we dus niet meer op haar terugvallen en moeten we het met elkaar en de kinderopvang doen. Ook werk ik inmiddels vier dagen per week, in plaats van twee.

Dubbel gevoel

Ik zit met een dubbel gevoel. Aan de ene kant lijkt het mij lekker om na mijn verlof voor een aantal dagen uit de babybubbel te ontsnappen en gewoon weer Eva te zijn. Op mijn werk heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Daarnaast zit ik nog met een ander ‘probleem’: ik heb het nog niet op mijn werk besproken. Dat komt omdat ik weet dat ze het niet fijn vinden als ik langer weg blijf. Toch is het voor mij moeilijk om mijn baby gelijk drie dagen per week naar het kinderdagverblijf te brengen. De vierde dag heeft mijn man gelukkig een papadag. Ik heb het idee dat drie dagen per week kinderdagverblijf teveel is voor een baby van net drie maanden.

Langer met zwangerschapsverlof

Hoe langer ik erover nadenk, des te meer twijfels ik krijg. Mocht mijn werk het goedkeuren, zal ik mijn verlof dan met één of twee maanden verlengen? Dan is onze dochter iets ouder en breng ik haar hopelijk met een beter gevoel naar het kinderdagverblijf. Ik twijfel wat ik moet doen: het zwangerschapsverlof verlengen of daarna direct weer aan het werk gaan?

Zo zit het in andere landen met ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme