Zo zit het in andere landen met ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Zwanger Lisa van den Akker 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dat je in Nederland als vrouw normaliter 16 weken zwangerschapsverlof hebt wist je misschien wel, maar hoe hebben ze dat zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof eigenlijk in andere landen geregeld? Wat blijkt, die verschillen zijn opvallend groot!

In Nederland is er de laatste jaren behoorlijk wat verandert als het gaat om ouderschapsverlof. Voornamelijk vaders zijn erop vooruit gegaan, van twee dagen vrij na de geboorte naar vijf dagen vrij na de geboorte is toch meer dan een verdubbeling. Daarnaast krijgen partners vanaf 1 juli 2020 ook vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby.

Ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof in andere landen

Maar waar staan we nu in vergelijking met andere landen? Is het in Nederland luxe of valt dat eigenlijk best tegen? Kijk en vergelijk!

Finland

In Finland is het behoorlijk goed geregeld voor de ouders. Samen krijgen ouders nu 14 maanden verlof en kunnen 164 dagen per persoon opnemen. Hiermee probeert Finland vaders te stimuleren om meer tijd met hun kinderen door te brengen.

Zo ziet de kraamperiode er over de hele wereld uit: deel 2

Engeland

Onze buren overzee hebben het toch iets minder goed dan wij. In Groot-Brittanië krijg je namelijk een zwangerschapsverlof van maar liefst 52 weken, waarvan 39 betaald. Dat klinkt luxe maar daar staat wel tegenover dat je gedurende die 9 maanden maar 33% van je loon krijgt uitbetaald. Voor de volle 100% van je loon, krijg je slechts 12,2 weken en dat is minder dan de 16 weken die wij hier krijgen.

Denemarken

In Denemarken krijgt een moeder 18 weken zwangerschapsverlof: 4 weken ervoor en 14 erna, alles betaald. In die periode kan ook de vader 2 weken vrij nemen. Vervolgens kunnen de ouders 32 weken ouderschapsverlof verdelen. Mocht het kind of de ouder ziek worden, dan komt daar nog eens 14 weken bij, al is dat niet volledig doorbetaald.

Amerika

Amerika modern en vooruitstrevend? Op sommige vlakken misschien, maar als het aankomt op zwangerschapsverlof lopen ze toch flink achter. Het is namelijk het enige westerse land zonder betaald zwangerschapverlof. Say what?! Zwangerschapsverlof is daar dus een pure luxe, en je moet geluk hebben dat je bij een bedrijf werkt waar ze je gedurende de weken voor en na je bevalling iets uitbetalen, en dat anno 2021…

Nieuw-Zeeland

Een bijzondere om te noemen is Nieuw-Zeeland. Naast een goed zwangerschapsverlof voerden zij namelijk ook onlangs een rouwverlof in na een miskraam. Ongeacht de duur van de zwangerschap krijgen ouders daar nu drie dagen volledig doorbetaald na een miskraam. In Nederland hebben we zo’n wet niet, pas na een zwangerschapsduur van 24 weken hebben moeders recht op de ‘normale’ 16 weken zwangerschapsverlof. Voor die 24 weken hebben zij nergens recht op en kunnen ze zich alleen ziek melden.

6 Netflix films om je zwangerschapsverlof mee door te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme