Ook altijd zo’n koude voeten? Stress kan de oorzaak zijn

Gezondheid Valéry de Voijs 19 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Super irritant als je constant koude voeten hebt. Thuis loop je altijd op van die charmante oma pantoffels en ‘s nachts duwt je partner je weg als jouw voeten hem aanraken. Je hebt waarschijnlijk al het nodige onderzoek verricht, maar je lijkt niet te kunnen achterhalen waar het vandaan komt. Eén van de redenen die vaak over het hoofd wordt gezien is stress. Je zou het misschien niet meteen verwachten maar stress is een mogelijke oorzaak van het hebben van koude voeten.

Er hoeft niet altijd iets ernstigs aan de hand te zijn. Zelfs als jij als de rust zelve van je yogamatje afstapt kunnen jouw voeten koud aanvoelen. Maar als jij (zelfs na een warme douche, voetmassage en kruik) nog steeds koud aanvoelt kan er wel iets anders aan de hand zijn. Dan kan het zijn dat je teveel stress ervaart.

Koude voeten door stress

De oorzaak kan natuurlijk heel simpel zijn. Misschien is jouw huis wel gewoon te koud? Maar als jij in een warme omgeving nog steeds last hebt van koude voeten kan stress de boosdoener zijn. Heb je er nooit bij stilgestaan waar de uitdrukking ‘having cold feet‘ vandaan komt? Juist. Deze uitdrukking wordt niet voor niets gebruikt als iemand uit paniek een beslissing niet doorzet. Je voeten worden letterlijk koud als jij stress ervaart.

Adrenaline

Als jij stress of paniek ervaart komt er adrenaline vrij in je lichaam. Als jouw lichaam in een bedreigde situatie komt wordt dit stresshormoon aangemaakt. Een bedreigde situatie klinkt extreem, maar het kan al zijn dat jij je ontzettend opwindt in het verkeer en daardoor adrenaline aanmaakt. Of misschien heb je wel een vliegangst en voel je bij de incheckbalie op Schiphol al lichte paniek. Je lichaam maakt dan dit stresshormoon aan om jou in een bepaalde paraatheid te laten komen. Klaar om te vechten of vluchten.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Bloedtoevoer

In deze bedreigde situatie is jouw lichaam eigenlijk pretty smart. Je lichaam zal er namelijk alles aan doen om de belangrijkste delen in je lichaam te beschermen. En nee.. ook al zijn jouw teennagels nog zo mooi gelakt, daar horen jouw voetjes niet bij. Je vitale organen krijgen voorrang, en je bloedtoevoer zal eerst naar deze ‘belangrijke’ delen gaan. De bloedvaten naar je voetjes zullen vernauwen, waardoor er minder zuurstof stroomt en there you go: jouw pootjes veranderen in ijsblokjes.

Zweet

I know, we praten er liever niet over en doen het liefst alsof we nooit zweten maar geloof me, je hebt die zweetdruppeltjes harder nodig dan je denkt. Jouw lichaam transpireert namelijk om jouw interne temperatuur te fixen. Je wilt namelijk dat je body altijd een temperatuur heeft van 37 graden Celcius. Als jij sport of adrenaline aanmaakt zul je warm worden en zul je gaan zweten om af te koelen. En laten je voeten nu net veel zweetkliertjes bevatten. Wist je dat je voeten wel 250.000 zweetklieren hebben die samen een kwart liter vocht per dag produceren (Ieuwwww!)

Thuis remedies tegen koude voeten

Als je inderdaad denkt dat stress de oorzaak is van jouw koude tenen, is het met een spa dagje niet meteen opgelost. Ontstressen is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten wij ook wel. Deze home remedies kunnen je helpen om je voetjes even te verwennen.

1. Olie massages

Door je handen en voeten te masseren zorg je voor een betere doorbloeding. En we weten nu: een betere doorbloeding = meer zuurstof = warmere temperatuur (sowieso al een goed excuus om manlief even aan het werk te zetten)

2. Gebruik Epsom zout

Vul een teiltje met warm water, voeg daar een beetje Epsom zout aan toe en dompel je voetjes in het warme water. Het Epsom zout bevat magnesium, waar jouw voeten heel dankbaar voor zullen zijn

3. Verhoog je ijzerinname

Een tekort aan ijzer kan een grote impact hebben op je gemoedstoestand. Als jij te weinig ijzer binnen krijgt kun je je zelfs depressief voelen. Niet zo fan van supplementen? Kook dan wat groene groenten als broccoli of spinazie, deze zijn namelijk rijk aan ijzer.

Heb jij toch het idee dat je helemaal niet zoveel stress hebt? Er kan natuurlijk een andere verklaring zijn waarom jouw voeten maar niet aangenaam voelen. Misschien heb je wel bloedarmoede, diabetis, of een gebrek aan vitamine B12. Wip bij twijfel natuurlijk gewoon even bij je dokter langs.

Dit is waarom vrouwen altijd koude handen en voeten hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Medical News Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen