Afke Bohle
Afke Bohle Zwanger 29 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Kinderwens? Zo verhoog je de vruchtbaarheid van de man

Staat gezinsuitbreiding op de wishlist van jou en je partner? Of zijn jullie het al een tijdje aan het proberen, zonder succes? De vruchtbaarheid van de man kan hierin een grote rol spelen. En die kun je verhogen op een aantal manieren.

Ongeveer 33 procent van de vruchtbaarheidsproblemen kunnen na onderzoek toegeschreven worden aan verminderde vruchtbaarheid van de man. Daarnaast blijkt 33 procent na onderzoek vrouwelijke vruchtbaarheidsproblemen te zijn en het laatste derde deel wordt nooit verklaard.

Zo verhoog je de vruchtbaarheid van de man

Maar, geen reden tot paniek! Vrouwen zijn zeker niet de enigen die hun lichaam in goede conditie kunnen krijgen om zwanger te raken. Ook mannen kunnen verschillende maatregelen nemen om hun vruchtbaarheid te verhogen.

Het is alom bekend dat antioxidanten het lichaam kunnen ondersteunen tijdens de bestrijding van ziektes als kanker en hartafwijkingen. Maar ze kunnen ook wonderen verrichten voor de kwaliteit van sperma. Denk hierbij aan de volgende antioxidanten.

Lycopeen: komt voor in tomaten, rood fruit, watermeloen, abrikozen en grapefruit.
Selenium: komt voor in paranoten (eet dit niet elke dag!), tonijn, kalkoen en kip
Zink: komt voor in oesters, krab, rood vlees en bonen
Foliumzuur: komt voor in groene bladgroenten, erwten, lijnzaad en verschillende granen
Vitamine C: komt het meest voor in rode paprika, kiwi’s, sinaasappels en grapefruit. Ook granaatappels zijn absolute anti-oxidanten bommetjes.

Met een gevarieerd en gezond dieet is het in principe mogelijk om al deze vitamines binnen te krijgen. Mocht dit toch niet altijd lukken, is een goede multi-vitamine zeker aan te raden. Kies in dat geval voor een multi-vitamine waar zowel vitamine D als E in zit.

Een goede work-out!

Uit een onderzoek uitgevoerd door Harvard University is gebleken dat mannen die regelmatig sporten in 73 procent van de gevallen een hoger aantal spermacellen hadden, die ook beweeglijker waren dan de mannen die weinig tot niet sporten.

Aangeraden wordt om per week tenminste 15 uur in lage of hoge intensiteit te sporten. Hier mogen activiteiten als wandelen en fietsen natuurlijk in mee gerekend worden. Toch is het naast lage intensiteit beweging ook goed voor mannen om iets van krachttraining te doen. Hierdoor wordt er meer testosteron aangemaakt in het lichaam van de man, wat de sperma kwaliteit ten goede komt.Welke sport je man ook doet, zorg er in ieder geval voor dat hij genoeg beweegt! Uit een ander Amerikaans onderzoek bleek dat het sperma van mannen die per week meer dan 20 uur tv keken, 44 procent minder beweeglijkheid liet zien dan mannen die minder tv keken.

Laat de boel luchten

Er is een hele belangrijke reden voor het feit dat de testikels van een man buiten het lichaam hangen. Op deze manier kunnen de testikels niet te warm worden, wat enorm nadelig is voor sperma. Pas dus op met stoelverwarming, laptops op schoot, maar ook met te strakke en te warme kleding.

90 dagen detox

Tussen het moment dat het mannelijke lichaam spermacellen aanmaakt en het moment dat hij jouw eicel met datzelfde zaad mogelijk bevrucht, zit ongeveer 3 maanden ‘reistijd.’ Dit is erg belangrijk om te weten, want als je man alleen in de week dat jij ovuleert let op zijn eigen gezondheid, heeft dit amper effect. Sperma van goede kwaliteit is dus een investering op langere termijn. Een echte detox van 90 dagen kan natuurlijk iets teveel van het goede zijn, maar belangrijke aanpassingen in zijn levensstijl zijn hierdoor wel aan te raden.

Een gezondere levensstijl

Los van bepaalde vitamines en antioxidanten vereist sperma van topkwaliteit wellicht ook veranderingen in de dagelijkse levensstijl. Onbewust ingesleten routines kunnen veel effect hebben op de vruchtbaarheid van de man. Denk hierbij aan roken, alcoholgebruik en een speciaal dieet.

Roken wordt in alle situaties afgeraden. Het heeft een onomstotelijk negatief effect op de hoeveelheid en kwaliteit van sperma. Ook alcohol doet sperma geen goed. Er is heel veel onderzoek gedaan naar het precieze effect van alcohol op sperma. Toch werden wetenschappers het niet eens over de hoeveelheid alcohol die schadelijk kan zijn voor de kwaliteit van sperma. Wij zeggen: drink met mate. Denk hierbij aan maximaal 1 of 2 alcoholische drankjes per dag.

Let ook goed op voedselinname. Vooral bewerkt voedsel met veel E-nummers en verzadigde vetten hebben een negatieve invloed op de spermakwaliteit. Denk hierbij aan gefrituurd eten, pizza’s, vette sauzen, fastfood en toegevoegde suikers in frisdranken. Ook hoge doseringen van sojaproducten kunnen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. Ook op die van vrouwen!

Vooral in combinatie met overgewicht is het verstandig om deze vleesvervanger, die in steeds meer producten verwerkt is, in mindere mate te nuttigen. Voedsel met veel proteïnen, zoals gegrilde kip, vis, noten en veel (groene) groenten hebben juist een positief effect op de vruchtbaarheid van de man.

Een actief seksleven

Hoewel de kans op een zwangerschap zich maar een paar dagen per maand voordoet, is de kwaliteit van sperma significant beter als er sprake is van ongeveer 2 of 3 keer seks of een zaadlozing per week. Uit onderzoek bleek dat het aantal spermacellen het hoogste was met een interval van ongeveer 2 dagen. De kwaliteit van sperma bleek ook enorm af te nemen als de man zich langer dan 10 dagen onthield van een zaadlozing.

‘Kennis Nederlanders over vruchtbaarheid schiet flink tekort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme