12 dingen die ik heb ontdekt als moeder van drie kinderen

Kinderen Mercy Hiltrop 12 dec 2016
Leestijd: 5 minuten

Ik ben moeder van drie heerlijke kinderen en echt, ik zou niet anders willen. Hoe druk ik het ook heb met het stel, ik geniet me suf. Tenminste, een groot deel van de tijd. Want ik weet nu ook wat ze bedoelen met de uitdrukking: Three is a crowd. En zo zijn er nog een paar dingen die de meeste ouders met drie kinderen vast zullen herkennen.

Maar hadden we het anders gedaan als we deze dingen van tevoren wisten? Nee toch? Ik in elk geval niet.

1. Je oudste leek veel ouder toen hij de leeftijd van de jongste had

Het is een feit; de jongste blijft altijd een beetje de baby. Waar mijn oudste met vier al te horen kreeg: ‘Kom op, je bent groot genoeg om dat zelf te doen!’, help ik de jongste nog belachelijk vaak. Ze mag dan inmiddels acht zijn, ze is nog zo klein. Al is zij het daar zelf niet mee eens uiteraard.

Je kind helpen

2. Het middelste kind is echt de pineut

Eerlijk is eerlijk, het middelste kind heeft het niet altijd het makkelijkst. Wordt zijn zusje klein en schattig gevonden, zijn grote broer mag al van alles zelfstandig doen omdat hij de oudste is. En dan is hij ook nog eens zo lekker makkelijk. Oftewel: zo wordt de middelste als we niet oppassen soms toch een klein beetje vergeten. Sorry schatje!

LEES OOK: Ruziezoeker of vredesstichter? Je karakter wordt bepaald door het ‘hoeveelste’ kind je bent

3. Het derde kind komt er in veel opzichten bekaaid af

Het middelste kind mag dan in sommige gevallen tussen de wal en het schip vallen, het derde kind zijn heeft ook nadelen. Het is een feit dat babyboeken naar gelang er meer kinderen komen steeds minder goed gevuld zijn (als ze er überhaupt al zijn) en met dat opvoeden ben je dan ook wel een beetje klaar. Lees dit maar eens: 6 herkenbare dingen waarbij het derde kind er bekaaid afkomt.

4. Je hebt meer stress dan ouders met een, twee of zelfs vier kinderen

En dat heb ik niet bedacht, maar zo is gebleken uit onderzoek. Hier lees je hoe dit zit: ouders van drie kinderen ervaren de meeste stress. Ach, gelukkig weet ik niet beter.

5. Een standaard auto voldoet niet meer

Met drie kinderen zit de achterbank in een keer vol en een hip klein autootje kan je al helemaal vergeten. Want waar laat je die vriendjes? Niet zo gek dus dat de meeste ouders met drie of meer kinderen kiezen voor een zevenzitter of iets bus-achtigs. Niet cool, wel lekker praktisch.

6. Je kunt boodschappen blijven doen

Zeker als de kinderen groter worden en/of als je jongens hebt, lijkt de voorraad- en ijskast een bodemloze put. Hoeveel je ook aan eten je huis in sleept, het lijkt er net zo hard weer uit te verdwijnen. Lang leve online boodschappen bestellen en de bijbehorende bezorgdiensten!

7. Nachtrust? Wat is dat?

Don’t get me wrong, ik ben dolblij dat ik geen baby meer heb die me nachtenlang wakker hield, maar helaas is van de volle acht uur slapen nog steeds weinig terecht gekomen. Van huilende baby’s gingen we (niet zo) geruisloos over peuters die elke avond in bed kropen en kinderen die om 5 uur ‘s ochtends naast ons bed stonden. De huidige stand van zaken: een puber die rustig tot middernacht opblijft, terwijl de achtjarige om half 7 weer naast haar bed staat. Ik heb die eeuwige wallen maar gewoon geaccepteerd.

8. Samen televisie kijken is bijna onmogelijk

Zeker als er wat leeftijdsverschil tussen de kinderen zit zoals bij ons (steeds bijna 3 jaar), lopen de interesses nogal uiteen. Dit betekent dat er gevochten wordt om de afstandbediening, want de een wil per se Kindertijd zien, terwijl de ander op dat moment liever een moorddadige Netflix serie kijkt. En dan hebben wij ook nog onze ideeën over wat leuk is. Natuurlijk is dit op te lossen met iPads enzo , maar gezellig is anders.

9. Er is altijd iemand die zich achtergesteld voelt

Natuurlijk gebeurt dit ook bij gezinnen met twee of vier kinderen, maar bij een oneven aantal kinderen is er volgens mij sowieso altijd iemand die zich achtergesteld of buitengesloten voelt. En nog vaak terecht ook. Het ‘derde wiel aan de wagen’-effect. Wat doe je eraan? Niets.

LEES OOK: Pfoeh! Drie baby’s en een peuter naar bed brengen, zó doe je dat…

10. Als er een kind uit logeren is, voelt het als vakantie

Vraag me niet hoe het komt, maar als er opeens maar twee kinderen thuis zijn, is het me toch rustig. En het maakt niet uit wie er op dat moment niet is. Blijkbaar is het geluid dat twee koters produceren, een stuk makkelijker te verdragen dan dat van drie. Al is het me alweer snel te stil en ben ik blij als de club weer compleet is.

11. Ervaring leert: elk kind is echt anders

Als je twee kinderen hebt, kan het grote verschil in karakter nog verklaard worden als in: de een is druk en de ander rustig. Als je drie kinderen hebt, weet je: elk kind is gewoon echt compleet anders. Met al hun leuke en minder leuke kanten en hun eigen geweldige gevoel voor humor.

12. Je weet dat je van elk kind even veel houdt

Toen ik zwanger was van nummer twee, was ik doodsbang dat ik niet evenveel van deze baby zou kunnen houden als van de eerste. Inmiddels weet ik dat dit onzin is. Ik hou van alle drie even belachelijk veel.

Ik geloof er niets van maar volgens onderzoekers zijn gezinnen met vier kinderen het gelukkigst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme