Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Lifestyle 2 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

9x deze leuke spelletjes knutsel je samen met je kind

Spelletjes spelen en lekker knutselen; allebei leuk om te doen in de wintermaanden als we toch veel binnen zitten. Wat nou als je deze twee dingen eens combineert? Ben je een beetje handig, dan maak je deze spelletjes met gemak zelf.

Tafelvoetbal

Zelf een spelletje tafelvoetbal maken is zo gepiept. Het enige dat je nodig hebt is een oude schoenendoos, stevige rietjes of houten (eet)stokjes en wasknijpers. Maak gaatjes in de doos schuif de rietjes er doorheen en knijp de knijpertjes aan de rietjes vast. Om het af te maken kun je de doos en de knijpertjes versieren met stiften, verf, tape en/of glitters. Goal!

Boter-Kaas-en-Eieren

Dit spelletje kun je werkelijk overal op spelen. Nou ja, als je pen en papier bij je hebt. Op deze manier is dit niet meer nodig. Ga op pad om mooie, kleine steentjes te zoeken en beschilder ze met rondjes of kruisjes (of andere vormpjes naar keuze). Doe ze in een mooi zakje en je kunt het spelletje overal zo tevoorschijn halen.

Samen spelen

Memory

Elk kind vindt memory fantastisch om te doen. Maak het zelf door een stuk karton in gelijke vierkantjes te knippen of snijden en beteken ze met verschillende vormpjes. Zoals op de foto kun je ze ook beschilderen met schoolbordkrijt, om steeds weer nieuwe figuurtjes te tekenen.

Plinko

Om dit spel zelf te maken heb je alleen spijkers en een grote houten plank nodig. Zet eerst stipjes op de plekken waar de spijkers moeten komen en sla ze er voorzichtig in. Kies schijfjes (van het dambord bijvoorbeeld) die makkelijk tussen de spijkers heen kunnen, ander werkt het spel niet. Wie de meeste schijfjes in de juiste vakjes krijgt, wint!

LEES OOK: 10 spellen die je peuter het liefst speelt

Bowlingbaan

Spaar oude wc-rollen op en versier ze zoals je zelf wil. Dat zijn de kegels. Een stuiter- of tennisbal dient als bowlingbal. Rollen maar!

Bootje varen

Met dekseltjes van lege potjes, lijm, satéprikkers en een vlaggetje kun je zelf te gekke bootjes maken die écht blijven drijven. Spuit met een lijmpistool een druppeltje lijm aan de binnenkant van het dekseltje en plak daar de satéprikker in vast. Knip een stukje stof in de vorm van een vlaggetje, en lijm die aan de satéprikker vast. Laat het bad vol lopen en varen maar!

Wie is het?

Om dit grappige spelletje zelf te maken, moet je wel een beetje handig zijn. Je hebt een houten plank nodig, kleine houten blokjes, mini-scharniertjes en foto’s van mensen (of dieren) naar keuze. Schroef of plak de scharniertjes aan de ene kant aan de houten plank, en aan de andere kant aan het kleine blokje waar het fotootje opgeplakt zit. Om het helemaal grappig te maken, kun je voor foto’s van familie of vriendjes kiezen. Tip: ook leuk als cadeautje binnen de familie of vriendengroep!

LEES OOK: De leukste straatspellen die iedereen gespeeld moet hebben

Domino

Gewone dominosteentjes een beetje saai? Dan maak je ze toch gewoon zelf? Zoek mooie steentjes en teken er zelf de cijfercombinaties op. Hou er een origineel dominospel naast, zodat je zeker weet dat de combinaties kloppen.

Jenga met een twist

Jenga is al zenuwslopend, maar nu kun je het nóg toffer maken. Beschilder één kant van een aantal blokjes van het spel met verf, en schrijf daar met een permanente stift of verf een opdracht op. Telkens als je er een blokje met zo’n opdracht uit haalt, moet je de opdracht uitvoeren!

Maken jullie thuis wel eens een spel zelf? Deel het met ons en reageer onder dit artikel op Facebook!

Wisten we dit maar eeder! DIY: Zo maak je kinetisch zand in een handomdraai >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme