Hoe ga je om met uiterst ongemakkelijke situaties

Mind Thea Tijssen 1 dec 2016
Leestijd: 5 minuten

Een scheet laten of iemand z’n naam vergeten. We kennen ze allemaal dit soort gênante situaties. Hoewel je er achteraf meestal om kunt lachen, is het op zo’n moment behoorlijk awkward. Daarom een lesje ‘hoe ga je om met uiterst ongemakkelijke situaties’.

6 bekende en uiterst ongemakkelijke situaties en zo los je het op:

1. Iemands naam vergeten

Dit overkomt de besten weleens. Je hebt net vijf seconden geleden gehoord hoe diegene heet (of erger, je hebt deze persoon al diverse keren ontmoet), maar in je hoofd is het naambordje totaal blanco.

Je kunt je op meerdere manieren uit deze situatie redden. In een werksituatie kun je vragen naar zijn visitekaartje. Je kunt z’n naam vragen en daarna zeggen dat je – natuurlijk – z’n achternaam bedoelde. Je kunt diegene introduceren aan een vriend (‘Dit is mijn vriendin Kim’ ze geven elkaar een hand en die ander zegt zijn naam). Of je kunt eerlijk zeggen dat je een geheugen als een zeef hebt, maar dat het geweldig is dat die ander wel jouw naam heeft onthouden.

Ik ga persoonlijk meestal voor deze laatste optie. Of het moet zó gênant zijn dat ik de naam van diegene niet meer weet (want wel vaak ontmoet), dan probeer ik zijn/haar naam te omzeilen. Maar dat is dus géén tip, want je voelt je er niet fijn bij én je weet naderhand nog steeds niet hoe diegene heet.

Dit is de top 10 beste Netflix-series ooit volgens Rotten Tomatoes

2. Een oorverdovende stilte

Als je op een feestje bent met allemaal vreemden of er valt ineens een lange stilte in een gesprek, dan kan stilte oorverdovend zijn.

Geen paniek! Stiltes lijken vaak langer te duren dan ze in werkelijkheid zijn. Wil je dit soort momenten toch voorkomen: kom goed voorbereid op het feestje. Heb een plan, snor vooraf wat verhalen op die het altijd goed doen of duik van tevoren in bepaalde gesprekstechnieken om van small talk een echt gesprek te maken. En in sommige gevallen gaat zelfs op: geniet gewoon van de stilte.

LEES OOK: Zo maak je small talk een stuk minder ongemakkelijk

3. Dat je de juiste familiefeiten niet op een rij hebt: ‘En, wanneer moet je vriendin bevallen?’ terwijl de baby in kwestie al kan lopen

Ja, dit is mij dus serieus overkomen. Ik kan je vertellen: op dat moment kon ik wel door de grond zakken. Wat mij toen erg hielp, was om deze fout niet te interpreteren als het einde van de wereld. Ik baalde ontzettend en vond het mega gênant, maar als ik die situatie na afloop van de – verder gezellige – avond de hele tijd door mijn hoofd had laten spoken, zou ik gek zijn geworden. In plaats daarvan, geef ik mezelf een reality check. Zodra ik denk: ‘Oh nee, hij denkt dat ik een idioot ben’, vraag ik mezelf af of er bewijs is dat de ander dat denkt. En als diegene dan misschien inderdaad negatief over mij denkt, is dat dan het einde van de wereld? Des te vaker je dit soort situaties meemaakt – en ervan ‘herstelt’ – des te makkelijker het wordt. En ik kan het weten, haha!

4. Met je kinderen praten over seks en andere gevoelige onderwerpen

Dit is misschien wel het beste voorbeeld van een ‘ongemakkelijke situatie’. Het is haast niet mogelijk om een feitelijk verhaal te vertellen over het menselijk lichaam, seks en relaties zonder een ‘Getver, mam!’ uit te lokken bij je kind. Er zijn gelukkig veel verschillende boekjes die je hierbij kunnen helpen, waardoor het vaak al een stukje minder ongemakkelijk wordt.

Op deze manier voel je je niet langer ongemakkelijk in de sportschool

5. Een fout toegeven

Je hebt het flink verpest. Althans je hebt een enorme fout gemaakt. Natuurlijk deed je het niet expres, maar dat maakt niet dat je je minder klote voelt. Het grootste ongemak zit ‘m in die periode dat je erachter komt dat je die grote vergissing hebt begaan én dat je dit moet gaan toegeven. Op het moment dat je ervan leert – en dat doe je meestal van fouten, is de situatie toch niet zo slecht als je denkt. Hij maakt je misschien zelfs wat menselijker.

6. Situaties overleven die met het menselijk lichaam te maken hebben

Weet je wat mensen pas echt ongemakkelijk maakt? Het menselijk lichaam. En dan met name dingen die te maken hebben met lichaamssappen, -geuren of aanraking. We zijn nogal gebrand dat we iemand op de juiste manier een hand geven, dat we geen winden laten in het openbaar, dat we andermans niesbuien, hoestaanvallen en andere ziektekiemen vermijden, dat mannen op de juiste manier plassen (bril omhoog, na gebruik omlaag), en dat we zo snel mogelijk af willen van een slechte adem. Eerst maar eens je persoonlijke hygiëne checken en als die ermee door kan, dan overleef je eventuele ‘slippertjes’ op dit gebied ook wel.

LEES OOK: 11 smerige dingen die élke vrouw doet (en jij dus ook!)

Gouden tip

Weet je wat altijd helpt in bijna alle soorten situaties? Humor! De situatie gewoon benoemen zoals ie is! Ik roep vaak gewoon: awkward! Als je eerlijk en confronterend bent, verdwijnt de ongemakkelijkheid vaak ter plekke.

Alles heeft een reden

Tot slot nog een weetje. Hoe ongemakkelijk ze soms ook zijn: dit soort situaties dienen een doel. Ze attenderen ons op sociale verwachtingen en sociale grenzen – en ze motiveren ons om diezelfde ‘fout’ niet twee keer te maken. Stel je voor hoe we anders met elkaar zouden omgaan. Mensen zouden continu de naam van hun ex roepen tegen hun nieuwe partner of tegen hun nieuwe werkgever zeggen hoe graag ze voor de concurrent zouden werken.

Het hoort er dus allemaal bij, dit soort awkward situaties, maar wist je dat er ook complimenten zijn waardoor je je mega ongemakkelijk kunt voelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tumblr.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme