18 tips voor vaders van meisjes

Kinderen Redactie 16 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Mijn vriend heeft twee neefjes. Ik heb er vier. En nog een achterneefje. Meisjes werden in onze beider families het afgelopen decennium niet geboren. Dus toen we twee jaar geleden bij de gynaecoloog zaten die ons het geslacht van onze baby ging vertellen, leek het bij voorbaat een uitgemaakte zaak. Niet dus. ‘Het is een meisje’, sprak meneer gynaecoloog de magische woorden.

‘Echte mannen krijgen dochters’, stamelde mijn vriend vlak voordat hij in één ruk zijn trui en shirt uittrok, voorbereid voor een spontane hyperventilatie-aanval. En nee, dat is geen grap.

Lees en leer

Van twee vriendinnetjes van mij kreeg de vriend vervolgens het boekje Dochters! Handleiding voor vaders cadeau. Geschreven door Gerard Janssen, die na twee zoontjes een dochter kreeg. Een ouwetje, het boek stamt al uit 2008 (toen was Gerard’s dochtertje drie jaar). De vriend las het in één avond uit. En toen werd madame geboren. In de categorie: zij kwam, hij zag en hij leerde als een dolle.

De volgende tips zijn van Gerard, voor alle meisjesvaders (to be). En een paar van mijn vriend. En van enkele bevriende meisjespapa’s. Ter lering ende vermaeck.

1.

In plaats van van achter naar voren dus. Dat heeft te maken met logisch nadenken, hygiëne en kans op blaasontsteking.

2. Roze mag, maar hoeft niet per se

Dochters (en moeders ook, trouwens) vinden het superleuk als papa met een cadeautje voor ze thuiskomt. En al helemaal als het uit zichzelf en spontaan is, maar dat terzijde. Hoe verleidelijk het ook is om naar iets te grijpen dat de kleur roze heeft, dat hoeft heus niet per se. Rood, geel en groen zijn ook hele mooie kleuren. En anno 2015 is blauw voor een meisje ook echt prima.

3. Je dochter kiest zelf wel graag voor roze

De realiteit is vaak dat je dochter, tegen de tijd dat ze zelf haar keuze kenbaar kan maken, bijna altijd voor roze zal gaan. Zoals Gerard Jansen zegt: ‘de voorkeur voor roze is diep in het meisjesbrein ingebrand’. De rode badhanddoek of de knalgele loopauto die je voor haar koopt, zijn dus een welkome afleiding in de waarschijnlijk door roze gedomineerde kinderkamer en kledingkast.

4. Oedipuscomplex

Hoewel Freud van mening is dat het Oedipuscomplex zich het sterkst ontwikkelt bij jongens, blijkt het meerendeel van de meisjes zo rond hun vierde levensjaar heel graag met papa te willen trouwen (ook wel ‘Elektracomplex’ genoemd). Later komt het besef dat ‘papa al bezet is’. Door mama. En dat dat okay is. Daarna gaat dochterlief zich meer op de buitenwereld richten.

5. Een dochter die een goede band met haar vader heeft, rijpt seksueel later en heeft minder kans op een tienerzwangerschap

In de categorie: goed in het geheugen opslaan. Erin tatoeëren mag ook. Gerard heeft dit overigens niet zelf bedacht, maar citeert de conclusie van onderzoek van psycholoog Vincent Duindam.

6. Garanties uit het verleden…

Dochters die een slechte relatie met hun vader hebben, zoeken een partner die juist niet op haar vader lijkt. Omgekeerd werkt dat ook zo: dochters die een goede band met papa hebben, kiezen vaker voor een vriend die op hun vader lijkt.

7. Dochters hebben behoefte aan complimenten van papa

Meer dan zonen, zo lijkt. ‘Wat zie je er mooi uit’, ‘Wat doe je goed je best op school’ en ‘Ik ben trots op je’. En meer woorden van dergelijke strekking.

8. Vaders hebben minder moeite hun dochter(s) aan te kleden dan moeders

Dat heeft deels te maken met het feit dat het vaders doorgaans iets minder uitmaakt welke kleren de dochter draagt (aldus Gerard), terwijl moeders vaak meer waarde hechten aan hoe hun kind erbij loopt/ligt.

9. Een prinsessenjurk is altijd mooi

Altijd dus, papa. Al-tijd.

10. Dat K3 ermee gestopt is, is dus echt heel erg stom

Vaders, onderschat de impact van deze break-up niet.

11. Het haar van je dochter doen is een studie op zich

Laat de volgende termen goed op je inwerken: schuifspeldje, klipspeldje, knijpspeldje en een (haar)elastiekje. Een paardenstaart (makkie), een (in)vlecht (iets meer een uitdaging), de vissengraat, de omgekeerde invlecht en de waterval (alledrie voor vergevorderden).
(NB. Gerard Janssen geeft in zijn boekje een snelcursus haren vlechten. Met plaatjes. Superhandig).

Deze single papa kan geen paardenstaart maken, dus doet hij dit… >

12. Goed luisteren is héél belangrijk

Papa, luister je wel? Een meisje voelt zich afgewezen (gokje: meer dan jongens) wanneer er niet
naar haar geluisterd wordt.

13. In diezelfde categorie: ‘praten’ en ‘luisteren’ betekenen voor dochters niet hetzelfde als voor vaders

Praten is niet hetzelfde als interessante dingen zeggen, en luisteren is niet hetzelfde als interessante (okay, misschien niet altijd) dingen horen. Praten en luisteren zijn voor meisjes een teken van sociale acceptatie en waardering. Dat je het even weet.

14. Ze weet dondersgoed dat je geen nee tegen haar kan zeggen

Vooral in de beginjaren zal je dochter er grondig ge(mis)bruik van maken: het feit dat de gemiddelde vader compleet weerloos tegenover het vragende gezicht van z’n dochter staat. En mocht je aanvankelijk nog weerstand bieden, dan is ‘ah toe lieve papa’ doorgaans genoeg om je laatste beetje wilskracht zorgvuldig te gronde te richten.

15. Voetballen kan nog steeds

Grappig gegeven is dat veel mannen in hun achterhoofd bij het idee ‘kinderen krijgen’ ook vaak onbewust het beeld van zichzelf voetballend en ravottend met hun zoon zien. Net zoals moeders vaak stiekem visioenen hebben van zichzelf winkelend met een dochter. Vaders, let op: het één sluit het ander niet uit. Meisjes vinden voetballen, ravotten en voetbalplaatjes plakken in die speciale stickerboeken rondom EK’s en WK’s ook leuk. Je moet alleen zelf wel vol overtuiging meedoen.

16. Niet alleen jongens vinden plas- en poepgrapjes leuk

Integendeel. Meisjes zijn daar ook enorm van gecharmeerd. Giechel, giechel.

17. Barbies, Thomas the Train en Cars: same same but different

Het concept dat meisjes altijd met poppen spelen en jongens alleen met auto’s, is behoorlijk achterhaald. Datzelfde geldt voor lego en treinen: ook dat vinden meisjes interessant. Net als er ook zat jongens zijn die poppen leuk vinden. Vaarwel hokjesdenken!

18. Make-up: niet per se aanmoedigen, maar wees voorbereid als het eenmaal zo ver is

Voer de volgende zoektermen in de zoekbalk van Google (afbeeldingen) in en zie wat er op je scherm verschijnt: mascara, oogpotlood, eyeliner (die twee laatste zijn dus niet hetzelfde), camouflagestick, rouge, lipgloss (belangrijk) en foundation. Doe er je voordeel mee.

Heb jij nog een tip voor vaders van meisjes? Deel het op onze Facebook!

Als je denkt dat meisjes ingewikkeld (kunnen) zijn, lees dan deze 15 dingen die niemand je vertelt over het hebben van jongens! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen