Mini-test: dit verrassende zalfje is dé remedie tegen muggenbulten

Gezondheid Lizette van Loenen 22 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Hallo warmte, hallo muggen! Ineens zijn ze overal en voor je het weet zit je onder de jeukende bulten waar niks tegen lijkt te helpen. Hoewel, als we de Amerikaanse dermatoloog Neal Schultz mogen geloven helpt Vicks Vaporub meteen tegen de jeuk. Fammes Lizette, structureel slachtoffer van muggenbeten, heeft dit aan een kleine test onderworpen.

Niks werkt

Het eeuwenoude kruisjes zetten heeft bij mij nooit gewerkt, dus ik heb het opgegeven en geef maar gewoon toe aan die ellendige jeuk. Tot ik dus las dat Vicks Vaporub, dat zalfje wat je op je borst kunt smeren bij verkoudheid, de kriebel zou bestrijden. Een lieve collega had nog een potje thuis en bracht het voor me mee.

Mentholdamp

Op het moment dat de jeuk inzette, smeerde ik een klein likje van het naar eucalyptus en menthol ruikende spul erop. Ongeduldig als ik ben, merkte ik de eerste vijf minuten helemaal niks, behalve dat er een meteen een mentholdamp om me heen hangt. Volhouden Lizette, volhouden. En jawel, na een klein half uur voelt de ingesmeerde plek ‘koud’ aan en verdwijnt de kriebel als sneeuw voor de zon. De rest van de ochtend heb ik nergens meer last van. Ook de bult is een stuk minder rood.

LEES OOK: Eerste hulp bij insectenbeten

Hoe komt dit precies?

Volgens Neal hebben de stofjes menthol, kamfer en thymol een pijnstillende werking waardoor de jeuk afneemt en werkt de muskaatolie tegen de bult en de roodheid. Dit laatste stofje zorgt er dan ook voor dat de muggenbult eerder verdwijnt.

Win-win

De laatste reden om nu meteen zo’n potje aan te schaffen (nee, we worden écht niet gesponsord) is omdat de sterke geur van het zalfje muggen op een veilige afstand houdt. Hoe bedoel je win-win!?

Ha! Eindelijk duidelijkheid: dit is waarom jíj aantrekkelijker bent voor muggen dan anderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme