Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Relatie 22 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Tips om je relatie te verbeteren zonder erover te praten

Communicatie is belangrijk binnen een relatie. Want hoe moet je weten hoe de ander zich voelt als je het niet uitspreekt naar elkaar? Precies. Daarvoor moet je met elkaar in gesprek. Maar náást communicatie draait het in de liefde ook om connectie. En dat is iets dat je prima kunt bereiken zonder te praten over jullie relatie. Hoe je dat doet? We delen een aantal tips om dichter tot elkaar te komen.

Toon je liefde

Of het nou wel of niet lekker loopt tussen jou en je partner: het is belangrijk om je liefde te tonen naar de ander. Dat kan ook zonder woorden. Pak bijvoorbeeld de hand van je partner vast, schenk ‘m een glimlach als je langs hem loopt, of geef op de meest onverwachte momenten even een kus. Het zijn van die kleine dingetjes die je partner doen realiseren hoeveel je om hem (of haar) geeft. En dat komt de relatie alleen maar ten goede.

Maak een lief gebaar

Als we Terri Orbuch mogen geloven – onderzoekster en auteur van 5 Simple Steps to Take Your Marriage From Good to Great – hoeven we helemaal geen grootse dingen te doen om de relatie met onze partner goed te houden. Ze volgde bijna 400 koppels voor meer dan 28 jaar en kwam tot de conclusie dat regelmatig een klein, lief gebaar maken een goede voorspeller is van geluk in een relatie. Kopje koffie schat?

Laat iets achter in huis

Ga je ’s ochtends eerder de deur uit dan je partner? Laat dan iets leuks achter in huis. Schrijf bijvoorbeeld een lieve boodschap op een briefje en plak dit op de deur van de koelkast. Of zet alvast een flesje wijn klaar en schrijf op een briefje dat je ernaar uitkijkt om vanavond samen te dineren. Wedden dat je partner blij is als hij wakker wordt!

Lach vaker samen

Zet eens wat vaker een grappige film op als jullie met z’n tweetjes thuis zijn. Samen lachen is namelijk goed voor je relatie. In een studie keken onderzoekers van de Universiteit van North Carolina wat het effect is van samen lachen op geluksgevoelens, welzijn, en de kwaliteit van een relatie. Wat blijkt? Samen lachen kan een unieke bijdrage leveren aan het gevoel van saamhorigheid. Het zorgt voor een directe verbinding tussen jou en je partner.

Help elkaar met dingen

Klusjes rondom het huishouden kunnen nogal eens voor spanning zorgen binnen een relatie. Want ‘jij zou toch de schuur opruimen’? En ‘heb je de financiën nu nog steeds niet gedaan’? Relax. Iedereen heeft wel zo’n klusje waar ‘ie een hekel aan heeft. Als je bijvoorbeeld weet dat je partner er echt tegenop ziet om de financiën op orde te maken dan kun je ook aanbieden om het zelf te doen. Of nog beter: samen.

Onderneem nieuwe dingen

Misschien heb je het idee dat je partner saai is geworden. De spark lijkt een beetje verdwenen te zijn. Maar heb je er al goed over nagedacht of dit wel aan je partner ligt? Het zou namelijk heel goed kunnen zijn dat je gevoel gewoon komt doordat jullie telkens dezelfde dingen doen. Een hapje eten buiten de deur, een serie op Netflix kijken; dat soort dingen. Om het vuurtje weer aan te wakkeren kun je nieuwe dingen gaan ondernemen en nieuwe plekken ontdekken.

Maak ruimte voor intimiteit

Uit een studie blijkt dat koppels die één keer per week het bed induiken het meest gelukkig zijn met hun relatie. Nu is dat natuurlijk bij elk koppel anders (of je het nou een keer per maand doet of iedere dag moet je lekker zelf weten), maar intimiteit is wel belangrijk binnen een relatie. Maak er dan ook de tijd voor vrij in je agenda. Klinkt misschien onromantisch, maar het maakt het niet less fun.

Ga op dezelfde tijd naar bed

Heb je het gevoel dat je partner en jij een beetje langs elkaar heen leven en elkaar amper zien? Wat kan helpen is om op dezelfde tijd naar bed te gaan. “Bedtijd is misschien wel de enige mogelijkheid waarop je helemaal alleen samen bent op een dag”, zegt Barton Goldsmith – auteur van The Happy Couple: How to Make Happiness a Habit One Little Loving Thing at a Time. Benut die tijd om lekker met elkaar te knuffelen!

Lees ook: dit moet je NOOIT zeggen tegen een moeder met een temperamentvol kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme