25 levenslessen die 40’ers aan 30’ers willen meegeven

Mind Muriel Oonincx 13 nov 2017
Leestijd: 11 minuten

Famme’s Muriel tikte een tijd geleden de 40 aan besefte zich dat ze heel graag iemand had gehad die haar een aantal levenslessen op het hart had gedrukt. Niet dat haar leven er minder leuk om was, maar het had wel een hoop onzekerheid gescheeld, en had-ik-maars… Daarom een bundeling van haar inzichten waar dertigers (en twintigers) echt wat aan hebben. Alstu!

En zo werd ik op een dag 40. Het getal waar iédereen het over heeft. Op een of andere manier is dit het moment waarop je niet meer bij de ‘jongeren’ hoort en je aansluit bij de ‘ouderen’. Goed, nog wel een jonkie onder de ouderen, maar rondlopen in mini rokjes en losgaan op de hipster parties elke week zit er niet meer bij. Het kan nog, maar het past me gewoon niet meer. Een ontdekking die soms ongemakkelijk, pijnlijk of schrikbarend aanvoelt. Nu begeef ik mij op mijn werk in een wereld van twintigers en early dertigers en daar aan mee willen doen is simpelweg onhaalbaar, want man, drie jonge kids, een jonge hond en, ok, ook een lijf dat het tempo van de twintigers niet meer bijhoudt. Acceptatie is mijn grote vriend dus, ik moet wel.

Oude muts?

Toch had ik het achteraf heel erg fijn gevonden (dat besef ik me nu) dat ik heel graag een veertiger had gekend die mij haar tips en levenslessen had gedeeld met daarbij de mededeling: ‘Echt geloof me, doe het en we spreken elkaar over tien jaar, dan zul je me zo dankbaar zijn.’ Dus op het gevaar af als oude muts afgeschilderd te worden heb ik besloten mijn levenslessen met jullie twintigers en dertigers op Famme te delen. Sommigen zijn wat zijig, anderen spreken je vast niet aan, maar kijk of er iets voor je tussenzit. En we spreken elkaar over tien jaar, ok?!

25 levenslessen die 40’ers aan 30’ers willen meegeven:

1. Doe iets met je passies

Hou je van zingen, kon je als kind pianospelen of verdienstelijk een taart bakken? Stop er niet mee in je studietijd of je werkjaren. Ga door. Wie weet maak je een keer van je passie je beroep. Een ding is zeker: het doorzetten van je passies gaat je op latere leeftijd zo veel plezier bezorgen. En het is ook nooit te laat om het weer op te pakken.

2. Accepteer jezelf – volledig

Niet willen toegeven aan mijn tekortkomingen. Mijn begin dertiger jaren kenmerken dat gevoel. Door blijven hardlopen terwijl er reuma geconstateerd was, almaar blijven balen over die te dikke bovenbenen die ik nu eenmaal heb (al bijna 25 jaar). Je schiet er niks mee op om jezelf niet te accepteren. En later denk je. Had ik maar eerder…

3. Zorg voor een groot sociaal netwerk en vangnet

Familie en vrienden gaan je helpen als je straks kinderen hebt en werk en een sociaal leven. En dat is zo veel waard.

4. Geef veel

Als je veel geeft (hulp biedt, er voor de ander bent) dan krijg je ook veel terug en dat helpt weer bij de uitdagingen van het runnen van werk, een gezin en je relatie met je partner.

5. Durf kwetsbaar te zijn

Zeker in de periode dat ik reuma kreeg bleef ik maar doen naar de buitenwereld alsof er niks aan de hand was. Als ik dan pijn had snapte anderen mijn ‘afwezigheid’ of stilte niet. Waar was die vrolijke Muriel? Door kwetsbaar te zijn groei je zelf veel meer. Anderen vinden het ook fijn als je niet perfect bent en je zorgen bij een ander durft neer te leggen. Lees maar eens het boek van Brene Brown, de kracht van kwetsbaarheid. Top boek.

6. Leef eerst voor jezelf

Niemand is er bij gebaat als je voor anderen leeft of hen boven jezelf plaatst. Want dat houdt niemand vol. Zeker moeders hebben daar een handje van. Kids, gezin, werk, alles gaat voor en dan gaat het een keer mis. Maar ook als je jonger bent is het belangrijk niet voor je vriendje of de wens van je ouders te leven. Maak je eigen keuzes en kies wat voor jou belangrijk is. De rest zal volgen.

7. Sluit niet te veel compromissen

In mijn tien jaar durende relatie heb ik veel te veel compromissen gesloten. Niet naar het buitenland, want zielig voor hem. Niet op die avontuurlijke reis, want niet zijn ding. Echt, daar krijg je spijt van en anderen horen het belangrijk te vinden dat jij doet waar je echt blij van wordt. Ze zouden je juist dat extra zetje in je rug moeten geven om iets te durven.

8. Reis meer

Hou je niet van reizen, ga door naar punt 9, maar ben jij wel een globetrotter (in spé)? Doe het dan nu en maak je niet te veel zorgen om banen, relaties of geld. Later, als er mogelijk kinderen bij komen kijken zul je bijna tien jaar of meer niet die grote reis kunnen maken. Doe het dus nu. Ik nam ooit 9 weken verlof om mijn droomreis door Zuid Amerika te maken. We leven 2006… en ik teer er nog steeds op. Wat een trip en ervaring!

9. Zie werk als een kans om te groeien

Zie werk niet als iets dat moet, wat de rekeningen betaalt en wat nu eenmaal veilig en makkelijk is. Als ik het over kon doen had ik in meerdere branches gewerkt en verschillende jobs geprobeerd om te ontdekken wat het beste bij me past. Ik doe nu wat echt voelt. Eigen ondernemer en ik run een grote blog. Voorheen durfde ik die stap naar zelfstandigheid niet te zetten want het salaris en de voorwaarden waren zo gunstig. Het valt in het niet bij hoe ik me nu voel. Dan maar even minder geld…

10. Maak je niet te veel zorgen

Het komt goed. Echt.

11. Stop met vergelijken

Maar zij heeft wel die toffe carriere en haar lichaam is zo mooi. Stop-met-vergelijken. Kijk minder vaak op dat schijnbaar perfecte Facebook leven van die kennissen. Je schiet er niks mee op. Doe waar jij je goed bij voelt.

12. Spaar voor later

Heb je de mogelijkheid om geld opzij te zetten? Sta je wel heel erg vaak in de kroeg? Spaar voor later. Er komt een moment dat je denkt. Ik stop met dit werk of ik ga die grote reis maken en dan is het heerlijk om een flink positief saldo te hebben.

13. Leer door

Zie je kansen om door te leren, cursussen op werk te volgen en ben je een twintiger en zou je nog een studie kunnen doen. Doe het. Denk je achteraf dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Werkelijk, werken doe je nog tot je 70ste over tig jaar, dus waarom niet die studie switch?

14. Vergeef anderen

Er zullen mensen zijn in je leven die je kwetsen, en die je liever bij het grof vuil plaatst (netjes gezegd nooit meer wilt zien). En dat mag. Het helpt jezelf door de ander te vergeven. Ook als je geen contact meer wilt. Woede of wraakgevoelens vergiftigen alleen maar jezelf en soms gaan ruzies nergens over en denk je later had-ik-maar. Vergeving is een groot goed.

Hilmano van Velzen, de dakloze dichter van Station Lelylaan bezorgde Fammes Maaike een onvergetelijke dag

15. Stap af en toe uit je comfortzone

Het is heel lekker om in een veilig wereldje van vrienden te verkeren en je dagen aaneen te rijgen. Na twee jaar in het buitenland te hebben gewoond weet ik dat uit de veiligheid stappen je zo veel nieuwe ervaringen en contacten gaat bezorgen die je nooit voor mogelijk hieldt. Vandaag nog poste mijn collega Maaike op Facebook een bericht hoe een ‘zwerver’ op het station haar een ode in dichtvorm had gegeven. Niet weglopen voor het ongemakkelijke, maar kijken wat iets ogenschijnlijk irritants (een zwerver die je benadert) voor moois kan opleveren. Geen wonder dat ze 10x zo veel likes als een ander bericht kreeg.

16. Besteed minder tijd aan de verkeerde mensen

Ooit schreef ik dit artikel over frenemies. Mensen die je maar blijft zien omdat je denkt dat je ze nodig hebt of je ze maar beter in de smiezen kan hebben dan dat ze tegen je zijn. Verkeerd gedacht. Verkeerde mensen moet je uit je leven bannen. Dat ruimt op in je hoofd en zorgt dat je niet vergiftigd wordt met negativiteit.

17. Zeg vaker nee

Heb jij net als ik de neiging om altijd ja te zeggen op alles, omdat je aardig gevonden wil worden of omdat je denkt dat het wel zal lukken om weer iets erbij te pakken. Het breekt je op en niemand zou je moeten veroordelen op het zeggen van nee en je eigen grenzen aangeven. Anderen zullen geen nee voor je zeggen, dus doe het zelf.

18. Blijf niet bij elkaar uit angst voor het onbekende

Een listige. En heel persoonlijk. Mijn relatie van tien jaar was mooi, met een heel lief persoon, maar het duurde te lang. We pasten niet bij elkaar en het had mij uiteindelijk verder gebracht als ik wat langer op eigen benen had gestaan, niet in het kielzog van een veilige relatie. Zit je in een relatie waarin je stiekem twijfelt of diep van binnen weet dat ‘t hem niet is. Durf lost te breken en op jezelf te staan.

19. Zie verandering als een groot goed

Verandering lijkt eng en dat is het soms ook wel. Maar het brengt je altijd verder. En gaat iets mis dan groei je daar alleen maar van. De beste opvoeding die een kind kan krijgen is eentje waarin het fouten maakt die ze zelf ook moeten oplossen. Door durven te veranderen en op je snufferd te gaan wordt je een completer mens.

20. Geniet in het hier en nu

Het leven schiet voorbij. Van borrel naar feestje naar vakantie. Ik heb een haat-liefde verhouding met het woord mindfulness, maar er zit heel veel in het genieten van het moment en er stil bij te staan. In die zin is Yoga en meditatie een geweldig hulpmiddel om te leren te leven in momenten.

21. Heb schijt aan wat anderen denken

Oh oh wat heb ik veel tijd verkwanseld aan bezig zijn met wat anderen van me denken en daar zelfs mijn gedrag op aangepast. Niet doen. Ik kan me nog een keer herinneren dat ik op een bedrijfsfeest (ik was 23) met wat mannelijke collega’s de ijskoude zee inrende. De kritiek die ik over mee heen kreeg (van een aantal vrouwen) omdat ik nat met mijn kleding nog aan weer op het feest kwam. Alsof ik een doodszonde had begaan. En druk dat ik me maakte om mijn imago. Waste of time. Het zegt wat over de ander, niks over jou. Gewoon doen, gek durven zijn en schijt hebben aan imago.

22. Begin niet te laat aan kinderen (als je ze wilt en het kan)

Er is geen goed moment of een ‘ik ben er nu klaar voor’. Of je nu dertig of veertig bent, de tropenjaren maak je sowieso mee en als die over zijn is het zo leuk als je niet te oud bent. Te veel vriendinnen om mij heen die de veertig gepasseerd zijn kunnen nu geen kinderen meer krijgen. Als je ze wilt en je hebt de partner of je eigen visie op hoe je een kind zou willen krijgen. Wacht niet te lang. Jong(er) kinderen hebben in je leven is een geschenk.

23. Zeg vaker Ik Hou Van Je

Tegen je moeder, vader, je vrienden en natuurlijk je partner. Mijn vader is er niet meer en ookal wist hij hoe goed het zat, ik voel zelf dat ik het vaker had kunnen zeggen.

24. Besteed meer tijd met je ouders

Het gebeurt dat ze je vroeger ontvallen dan je dacht of hoopte en je kunt je in je jongere jaren gewoon niet voorstellen dat ze er op een gegeven moment niet meer zijn. Ik koester mijn tijd met mijn familie en vader, maar nu hij er plots niet meer is had ik nog meer tijd met hem willen doorbrengen.

25. Koester tradities

Nodigen je ouders je elk jaar uit voor familie weekend. Koesteren ze de maandelijkse spelletjes avond of kookt je moeder eens in de zoveel tijd haar befaamde dis? Koester het en hou eraan vast. Tradities maken mensen gelukkiger en bezorgen immens veel plezier.

En een bonustip: wil je graag mooi oud worden stop dan subiet met roken, te veel drinken en onverantwoord zonnen. Als ik naar mezelf en mijn vriendinnen kijk wordt een ding heel duidelijk. Degenen die matig waren met deze drie ‘zondes’ hebben weinig rimpels en een fris gelaat. En die paar weken per jaar een bruin vel wegen echt niet op tegen de vlekken en groeven op latere leeftijd en echt mooi bruin komt tegenwoordig ook uit een duur potje, dat je wel kunt betalen als je de zonnenbank eruit schrapt en de sigaretten staakt.

LEES OOK: Vader laat zijn dochter gewoon en driftbui hebben en zijn commentaar erbij is geweldig raak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen