25 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Met 25 weken voel je je absoluut meer dan zwanger. Je buik is waarschijnlijk al mooi rond, en de zachte plopjes die je baby een paar weken geleden maakte, zijn nu duidelijke schopjes!

Hoogstwaarschijnlijk kan je rond deze week je baby al onder je huid zien bewegen. Misschien zie je af en toe wel een voetje uitsteken! Het fijne daarvan is, dat je de opwinding rondom het voelen bewegen van je kindje nu ook met je omgeving kan delen. Ook voor hen is het nu waarschijnlijk goed te voelen!

Jouw baby in week 25

De spierkracht van jouw baby is enorm toegenomen in de afgelopen weken. Daarom voel je die schopjes nu zo goed! Ook begint de baby meer bloedvaatjes aan te leggen onder de huid, waardoor deze een steeds meer roze kleurtje krijgt. Vanaf deze week gaat je baby ook steeds meer vet opslaan.

Hij of zij is nu rond de 700 gram zwaar en 32 centimeter lang. Dit is vergelijkbaar met een maïskolf. De vingerafdrukjes van je baby zijn gevormd en in deze week volgen ook de lijntjes in de handpalmen. Vanaf deze week gaat je baby ook zijn of haar neus meer gebruiken. de neusvleugels zullen steeds vaker vruchtwater naar binnen laten, die je baby als het ware inademt. Hiermee worden de longetjes getraind. Dit is echter een lang proces. De longen zijn in week 25 nog niet gerijpt, dus kunnen ze nog geen zuurstof aan het bloed toevoegen, zoals onze longen dat doen. Dus lieve baby, blijf nog maar lekker even zitten daar binnen!

Jouw lichaam in week 25

Je kan hoogstwaarschijnlijk niet meer om je buik heen. Deze is lekker rond en dat is niet zo gek. Het bevat een baby, een placenta en vruchtwater. Een behoorlijk gewicht om mee te dragen, waardoor je best wat last kan krijgen van bandenpijn. Deze kan je voelen in je liezen, rug, bovenbenen en je taille. Probeer je beweging en sport aan te passen op wat goed voelt voor jou. Krijg je ergens last? Stop dan meteen.

Ook met het tillen van zware dingen moet je nu gaan opletten. Probeer je rug te ontzien, door door je knieën te buigen of te hurken. Bewegen zal de komende 15 weken waarschijnlijk steeds ietsje lastiger gaan. Over het algemeen komen moeders ongeveer tussen de 10 en 15 kilo aan tijdens een zwangerschap. Rond week 25 ben je misschien 6 of 7 kilo aangekomen. Het gemiddelde is ongeveer 12 kilo in een hele zwangerschap. Maar waar bestaan die kilo’s zoal uit?

Een gemiddeld voldragen baby: 3 kilo
Een placenta: 650 gram
Je baarmoeder: 1 kilo
Vruchtwater: 1 kilo
Opgeslagen vet als reserve voor jou, je baby en borstvoeding: 3 kilo
Extra weefsel en klieren in je borsten, voor borstvoeding: 1 kilo
Extra vocht dat je vasthoudt: 1 kilo
Extra bloed dat je aanmaakt tijdens je zwangerschap: 1,5 kilo

Zoals je ziet, is het volstrekt onnodig om je tijdens je zwangerschap zorgen te maken over je gewicht, of je down te voelen over het feit dat je dik bent. Niets is minder waar! Zwanger zijn is topsport en je lichaam doet precies waar het voor gemaakt is!

Checklist 25 weken zwanger

  • Heb je veel last van bandenpijn? Neem dan je gemiddelde beweging op een dag onder de loep en kijk of je wat aanpassingen kan maken. Bandenpijn is een goede reden om het wat rustiger aan te doen!
  • Week 25 is een goed moment om na te denken over het laten maken van een 3D-echo. Dit is een optionele echo, die niet door je zorgverzekering wordt vergoed. Het is een leuke kans om je baby in 3D te zien en alvast te bekijken of hij of zij meer op jou lijkt of op je partner. 3D-echo’s kan je laten maken tot maximaal 30 weken zwangerschap. Daarna ligt je baby waarschijnlijk al wat dieper naar beneden met zijn of haar hoofdje, waardoor je goede beelden niet meer gegarandeerd zijn.

24 weken zwanger26 weken zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme