Onderzoek wijst uit: ook mannen komen kilo’s aan tijdens zwangerschap

Gezondheid Lise Steegmans 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Belgische onderzoekster Vickà Versele van de KU in Leuven vond dat er te weinig werd gelet op mannen tijdens de zwangerschap. Daarom besloot ze mannen tijdens de zwangerschap te onderzoeken: klopt het dat mannen meezwangeren? En op welke manier verandert hun lichaam en hun gedrag?

Het antwoord is: ja, mannen zwangeren mee. Zowel moeders als vaders komen tijdens de zwangerschap kilo’s aan die ze niet zo makkelijk kwijtraken.

Mannen zwangeren mee

Voor haar promotie-onderzoek volgde Versele jonge koppels die voor het eerst in verwachting waren, vanaf het begin van de zwangerschap tot een half jaar na de bevalling. Hoewel nog niet alle data zijn geanalyseerd, kan de onderzoekster wel al een duidelijke conclusie trekken: niet alleen vrouwen, maar ook mannen komen aan tijdens deze periode.

Copy paste

Dat klinkt een beetje gek. Want waar een vrouw kampt met misselijkheid, cravings, vermoeidheid en hormonale veranderingen heeft een man nergens last van, toch? Volgens Versele heeft het alles te maken met een soort copy paste gedrag. Eet de vrouw meer snacks, ongezonder of onregelmatiger, dan de man ook. De man kopieert als het ware het snackgedrag, de spontane en specifieke eetbuien incluis. Aan het Belgische Het Laatste Nieuws legt ze uit: “De aanwezigheid van specifiek voedsel. Als toekomstige ouders minder energie hebben, moe of misselijk zijn, kan het lastiger zijn om naar de supermarkt te gaan of om uitgebreid te koken. Waardoor er soms geen gezond eten op tafel staat.”

Zwangerschapskilo’s

En iedere jonge ouder zal het beamen: na de bevalling heeft de baby de hoogste prioriteit. De vermoeidheid haalt je in, aan uitgebreid koken voor gezonde maaltijden kom je haast niet toe. En sportklasjes? Die zijn al helemaal moeilijk in te plannen. Oók voor de vader. De vader kampt dus met dezelfde zwangerschapskilo’s en komt er net zo moeilijk vanaf.

Versele wilt benadrukken dat dit kopieergedrag ook de andere kant kan op werken: “Wanneer een zwangere vrouw focust op gezond eten en voldoende beweging, dan doet de man óók vaak mee. Bovendien zien we dat een deel van de mannen juist gezonder eet, volledig los van wat hun vriendin doet. Zij zijn namelijk bezorgd om hun levensstijl en willen een fitte papa zijn voor hun toekomstige kind.”

Oplossing voor meezwangeren

Gezond eten, meer bewegen, de oplossing voor het kwijtraken van zwangerschapskilo’s kunnen we zo opdreunen. Oók voor vaders die meezwangeren. Toch is er volgens Versele nog meer dat er kan gebeuren om vaders te helpen: hen meer betrekken bij de zwangerschap. Zij pleit ervoor om mannen tijdens een bezoek aan de verloskundige meer aandacht te schenken, desnoods hen ook op de weegschaal te zetten.

Je lichaam na de zwangerschap: het weer volledig omarmen is soms ingewikkeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme