26 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Met 26 weken wordt het vooruitzicht dat je binnenkort moeder wordt, steeds realistischer. Je baby is zo goed aan het groeien en vet aan het opslaan, dat als hij of zij nu wordt geboren, artsen er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden.

De kans dat je baby een vroeggeboorte zonder ernstige complicaties overleefd, wordt nu elke week groter. Probeer dus genoeg te ontspannen en goed voor jezelf en de kleine te zorgen. Nog 14 weken te gaan!

Jouw baby in week 26

Als je 26 weken zwanger bent, is je baby al behoorlijk aan het oefenen voor het leven buiten jouw lichaam. Zo drinkt hij of zij niet alleen al slokjes vruchtwater, maar ademen ze het ook in. Op deze manier wordt de functie van de longen alvast geoefend. Het evenwichtsorgaan wordt verder ontwikkeld en vanaf deze week heeft je baby in de gaten wat onder en boven is.

Hoewel hij of zij nog rond kan draaien in je buik, zal je baby in de komende weken de weg vinden naar de uitgang en langzaam aan gaan indalen. De oogjes van je baby gaan nu zelfs af en toe al open en het verschil van licht en donker wordt door je baby ervaren.

De spieren worden verder getraind, waardoor de handjes steeds vaker grijpgrage knuistjes zullen worden. Je baby zal bijvoorbeeld steeds vaker de navelstreng vastpakken, om de motoriek te trainen. Dit is echter niks om je zorgen over te maken. Zodra je straks bevalt, zal je zien hoe dik en taai de navelstreng is. Dat kan onmogelijk afgeknepen worden door de kleine handjes van je baby. Want hoewel de handjes nog klein zijn, groeit je baby als kool. Letterlijk, want in vergelijking tot groenten, is je baby nu ongeveer zo groot. Hij of zij is ongeveer 33 centimeter lang en weegt ongeveer tussen de 700 en 750 gram.

Jouw lichaam in week 26

Je lichaam kan op bepaalde momenten behoorlijk oncomfortabel aanvoelen als je 26 weken zwanger bent. Denk aan het lopen van te lange afstanden, teveel inspanning en wanneer je wil gaan slapen. De nachten zullen onrustiger worden. Dit komt door je baby en baarmoeder die drukken op andere organen. Je zal waarschijnlijk vaker naar het toilet moeten. Probeer daarom een paar uur voor het slapen gaan niet meer te drinken.

Ook kan je door de krappe ruimte in je buik last krijgen van obstipatie. Pas je dieet hierop aan als je hier last van hebt. Eet zoveel mogelijk vezels en wat minder van de etenswaren die je juist verstoppen, zoals wit brood.

Ook kan je in week 26 last hebben van het vasthouden van vocht. Denk aan iets verdikte handen of voeten, of misschien wat vocht in je benen. Dit is op zichzelf niet meteen iets om je zorgen over te maken, maar meld het wel bij je verloskundige. Komt de zwelling in een korte tijd snel op, of is het meer dan gebruikelijk? Begin je er last van te krijgen, of ontwikkel je naast het oedeem ook hoofdpijn, buikpijn of heb je last van duizeligheid? Neem dan wel direct contact op je met je verloskundige. Dit kunnen tekenen zijn van een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging.

Checklist 26 weken zwanger

  • Nu het einde van je tweede trimester in zicht komt, is het tijd om eens met je verloskundige te praten over de bevalling. Tegenwoordig is het vrij normaal om in samenspraak met je partner en met je verloskundige een geboorteplan op te stellen. Hierin schrijf je je wensen op rondom de bevalling. Wil je bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis bevallen? Wil je wel of geen pijnbestrijding? Wie zou je er graag bij willen hebben? Het opstellen van een geboorteplan kan je helpen om je wensen scherper te krijgen, en om jouw bevalling minder chaotisch te laten verlopen.
  • Maar er zijn ook leuke puntjes om aan te pakken als je rond de 26 weken zwanger bent! Wat dacht je bijvoorbeeld van het uitzoeken van een kinderwagen? Wil je een nieuwe of een tweedehands? Aan welke eisen moet deze voldoen? De levertijd van kinderwagens is vaak wat langer, net als je tijd die het kost om de perfecte voor jouw baby uit te kiezen. Begin daarom nu alvast met oriënteren!

25 weken zwanger27 weken zwanger 

Weeën weetjes: alles over (die soms pijnlijke) weeën tijdens je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme