28 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Van harte welkom in het derde trimester! Nog ongeveer 12 weken te gaan en dan zal je jouw kleintje gaan ontmoeten! Met de komst van het derde trimester zal je misschien wel gedag moeten zeggen tegen meer energie en je sterke lichaam dat je in het tweede trimester nog had. Zowel je baby en je lichaam gaan zich langzaam maar zeker voorbereiden op de bevalling!

Jouw baby in week 28

Het zicht van jouw baby wordt vanaf deze week steeds een beetje beter. Ook knippert de kleine nu geregeld met zijn ogen, waar al prachtige kleine wimpertjes aan vast zitten. De longetjes zijn verder gerijpt. Hoewel het nog niet op optimale sterkte is, zal jouw baby een vroeggeboorte op 28 weken hierdoor waarschijnlijk wel overleven. Maar zo ver is het hopelijk nog lang niet!

Je baby slaat elke week meer vet op en weegt ongeveer 1 kilo of iets meer als je 28 weken zwanger bent. De lengte ligt nu ongeveer op de 35 centimeter. Qua grootte lijkt dit op een forse aubergine. Toch is het belangrijk om je te beseffen dat elke baby in een andere curve groeit. De ene baby is simpelweg groter dan de andere. Dit kan te maken hebben met genetica -hoe zwaar waren jij en je partner als baby?- maar ook met de levensstijl van de moeder, gebruik van medicatie of een minder goed functionerend placenta.

Je verloskundige kan bij de afspraken vaak een goede inschatting maken van hoe groot je baby is, door te voelen. Maar was je nog van plan een pretecho of 3D-echo te maken voordat de baby geboren wordt? Vraag dan ook eens of ze de baby op de echo willen opmeten.

Jouw lichaam in week 28

Het kwaaltje waar de meeste vrouwen last van hebben als ze 28 weken zwanger zijn, is slaapgebrek. Door veelvuldig toiletbezoek en een oncomfortabele ligpositie is het soms lastig om een hele nacht door te slapen. Kan je de slaap niet vatten? Drink dan even een klein kopje kamillethee, vermijd schermen, lees een boek en probeer het na een half uurtje nog eens.

Andere vervelende bijkomstigheid van je derde trimester is brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt door hormonen en door je baby die op je maag drukt. Hou nog even vol, zodra je baby straks gaat indalen, wordt dit een stuk minder. Houd tot die tijd een strip Rennies of andere tabletten in de buurt. Check wel altijd even of deze in combinatie met een zwangerschap mogen worden genomen. Ook kan je je meer benauwd voelen, omdat je baby tegen de longen aan drukt. Probeer situaties waarin je jezelf uitput dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Mag je een Rennie nemen tijdens de zwangerschap?

Checklist 28 weken zwanger

  • Nu je met 28 weken zwanger officieel in je derde trimester bent beland, is het raadzaam om je te gaan buigen over je baby-uitzet. Je wil te allen tijde voorkomen dat de stress in de laatste weken toeslaat, dus probeer elke week het één en ander te regelen.
  • Probeer vanaf deze week 2 keer per week vette vis te eten. Denk hierbij aan zalm, garnalen of witvis. Deze zijn goed voor de hersenontwikkeling van je baby. Check hier welke soorten vis wel en niet goed voor je zijn tijdens je zwangerschap.

27 weken zwanger29 weken zwanger 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen