Hoe kom je toch aan die nesteldrang als je zwanger bent?

Zwanger Lise Steegmans 1 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Wel twintig keer de ziekenhuistas in- en uitpakken. Hydrofiel doeken strijken, vouwen en sorteren op kleur. Setjes maken met mutsjes en rompertjes. Het zijn typische verschijnselen van nesteldrang, die vaak piekt in de maand voorafgaand aan de bevalling. Waar komt deze nesteldrang toch vandaan?

Een hint: ‘nestelen’ mag je hier heel letterlijk nemen.

Vogels bouwen nestjes

Wanneer een moedervogel eieren gaat leggen, is ze eerst druk druk druk met het bouwen van een nestje. Ze verzamelt takjes en bladeren en gaat op zoek naar een perfecte plek. Die plek is ergens hoog in de boom, uit de buurt van roofdieren. Naast veiligheid zorgt het nest ook voor beschutting en warmte. Hier kan ze zich in alle rust terugtrekken om haar eieren te leggen.

Natuurlijke instincten

Zo zie je dat de voorbereiding die nodig is om je klaar te maken voor een nieuwe baby is geworteld in natuurlijke instincten. Zwangere vrouwen met nesteldrang doen namelijk niet veel anders. Ze nestelen zodat ze hun kinderen de beste fysieke, sociale en emotionele ruimte kunnen bieden om te overleven en te gedijen. Dit is gebaseerd op de evolutietheorie. De mens zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het nageslacht verder gaat dan wijzelf.

Onderzoeken

Maar is dat echt zo? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om deze link met de evolutietheorie te bevestigen. In een onderzoek gepubliceerd in Evolution and Human Behaviour is nesteldrang als volgt samengevat: “Antropologische gegevens suggereren dat controle over de omgeving een belangrijk kenmerk is van de voorbereiding op de bevalling bij mensen, inclusief beslissingen over waar de geboorte zal plaatsvinden en wie welkom zal zijn in de geboorteomgeving.”

Biologie

Kortom, je kunt je nestinstincten tijdens de zwangerschap de schuld geven van de biologie. De hormonen die in de hersenen vrijkomen als de bevalling nadert, kunnen een drang naar het bouwen van een huis veroorzaken. Dat noemen we nestelen of nesteldrang. Deze hormonen zorgen voor gehechtheid en nemen toe in de loop van de zwangerschap naarmate de geboorte dichterbij komt.

Zoals zoveel veranderingen die plaatsvinden in het lichaam tijdens de zwangerschap, wordt de drang om te nestelen gecontroleerd door je veranderende hormonen en gebeurt dit in de hersenen. De amygdala is een deel van de hersenen dat reageert op het nesthormoon oxytocine, dit deel regelt ook onze emoties. Nesteldrang biedt een kanaal, een nieuwe route, voor het streven van de amygdala naar beveiliging, veiligheid en controle. Als de amygdala ‘nest!’ roept, kun je dat maar beter doen.

Nesteldrang is een van de tekenen dat de bevalling nadert. Waaraan kun je nog meer merken dat de bevalling eraan komt? Dat lees je hier.

6x rare dingen die jullie deden vanwege nesteldrang tijdens de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme