De laatste loodjes: je lijf in het 3e trimester van je zwangerschap

Kinderen Redactie 2 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

De dagen lijken nu weken te duren, met je dikke buik kan je geen stap meer verzetten en je moet voortdurend naar de wc. Begint je verlof al? Welkom in je derde trimester, nog even doorzetten en je hebt je zwangerschap met glans doorstaan.

Terwijl de spanning om de bevalling en die eerste ontmoeting met je baby tot een hoogtepunt stijgt, groeit je buik maar door. Zo hard zelfs dat je straks je tenen niet meer kan zien. Hieronder vind je acht quotes van jonge moeders, die betrekking hebben op (lichamelijke) veranderingen in het derde trimester.

Niet alleen kan je je eigen veters niet meer strikken, ook je vagina is zo goed als onbereikbaar geworden. Scheren wordt daarom een bijna onmogelijke opgave. Even langs de schoonheidssalon of je wederhelft lief aankijken dus. Succes!

‘Een jongetje zeker? Dat zie je aan die puntbuik.’ Met jouw prominent aanwezige buik ben je opeens openbaar bezit geworden. Iedereen heeft een mening over jouw manier van dragen en het kennelijke geslacht dat daarbij hoort. Of het nu klopt of niet; lief glimlachen en weer doorwaggelen is ons advies.

Omdat je baarmoeder op je blaas drukt, zal je in het derde trimester steeds vaker moeten plassen. Natuurlijk vooral ’s-nachts als je na uren draaien eindelijk een comfortabele slaappositie hebt gevonden, maar eigenlijk altijd. Een sprinter zonder wc’s zouden wij even laten passeren deze weken.

Bekkeninstabiliteit, rugpijn, krampen. Twee meter lopen voelt voor veel vrouwen nu inderdaad als een marathon. Voetjes omhoog op de bank en heel veel Netflix (nu het nog kan!) helpt in de niet-medische gevallen iets.

Aambeien dus. Omdat je darmen tijdens je zwangerschap trager werken, kun je last krijgen van obstipatie, wat aambeien in de hand werkt. Veel water drinken en vezelrijk eten helpt. Hadden we al verteld dat maar liefst 85 procent van de vrouwen last krijgt van aambeien tijdens de zwangerschap. Vreselijk vervelend, maar niets om je voor te schamen dus.

Ben je pas net in dit trimester aanbeland, maak dan je buik maar nat, want voor je het weet heeft een willekeurige oma in de supermarkt je buik te pakken. ‘Prachtig hè lieverd, je eerste? Ik had er 12, zie je op tegen de bevalling? Valt mee hoor…..etc’

Slapeloosheid komt in het derde trimester vaak voor. Niet alleen door lichamelijke veranderingen, maar ook door hormonen en zwangerschapskwaaltjes als jeuk, krampen, blaasproblemen of harde buiken. Tel daar nog bij dat de baby vaak ’s-nachts gezellig wakker is (met het effect van een swingende Afrikaanse drumgroep in je buik tot gevolg) en de totale insomnia is compleet. Middagdutjes zijn van harte aan te bevelen.

Oedeembenen, dat kan er ook nog wel bij. Onder invloed van zwangerschapshormonen houd je lichaam vocht vast en dat merk je bijvoorbeeld aan je opgeblazen voeten. Nu droeg je toch al een tijdje geen hakken meer, maar als zelfs je hippe gympies niet meer passen… Slippers is ons antwoord en veel rust nemen, maar dat had je inmiddels wel begrepen toch?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme