27 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Nog een weekje en dan ben je officieel in je derde trimester terecht gekomen! De ene aanstaande moeder vind dat de zwangerschap in deze periode voorbij vliegt, de ander kan niet wachten tot de bevalling.

Dit is bij iedereen anders en je kijk op je zwangerschap wordt vaak beïnvloedt door bijbehorende kwaaltjes. Het dragen van je baby kan in week 27 al best zwaar worden. Dat is ook niet gek, want het derde trimester gebruikt je baby vooral om zo snel mogelijk een stuk zwaarder te worden!

Jouw baby in week 27

De grootste verandering die jouw baby (naast vetopslag) vanaf deze week en tijdens het derde trimester doormaakt, is het ontwikkelen van hersenactiviteit! Alle hersengebieden worden in de komende weken verder ontwikkeld en met elkaar verbonden.

Hij of zij ontwikkelt ook een steeds duidelijker wakker- en slaapritme, wat je steeds makkelijker zal kunnen ontdekken. De baby slaapt nog veel, en doet dit voornamelijk als jij actief bent. Zodra jij meer rust neemt, ontspant je lichaam en zal je baby meer gaan bewegen. Ook na maaltijden zijn baby’s vaak beweeglijker. Naast de hersenontwikkeling zal je merken dat je baby steeds meer vet op gaat slaan. De huid is niet meer doorzichtig maar mooi roze. Ook groeien de haartjes, wimpers, wenkbrauwen gestaag door. Je baby is nu ongeveer 34 centimeter lang en ongeveer 800 gram. Qua grootte is hij of zij vergelijkbaar met een krop sla!

Jouw lichaam in week 27

Grote kans dat je je niet alleen 27 weken zwanger voelt door je groeiende grote buik, maar ook door alle kwaaltjes die daar bij komen kijken! Tijdens lange wandelingen of sporten kan je bandenpijn ervaren, of een drukkend gevoel op je heupen, liezen of vagina. Dit is je baby die steeds zwaarder wordt en misschien wel met zijn of haar hoofdje naar beneden ligt.

Andere bijkomstigheden daarvan zijn dat je misschien vaker kramp hebt in je benen. Vooral de kuiten moeten het dan ontzien. Dit kan komen door je baby die door het gewicht op bepaalde zenuwen drukt, maar te weinig drinken kan hier ook oorzaak van zijn. Probeer zo veel mogelijk water te drinken gedurende de dag, maar stop hier een paar uur voor het slapen gaan mee. Nu je 27 weken zwanger bent, zal je merken dat je vaker naar het toilet moet. Heel erg vervelend als je er tijdens je nachtrust ook meerdere keren uit moet!

Een andere duidelijke verandering in je lichaam als je 27 weken zwanger bent, is waarschijnlijk het ontstaan van een donker lijntje over je buik; de Linea Nigra. Dit lijntje ontstaat door de toename van oestrogeen, waardoor je pigmentproductie omhoog gaat. Dit is volstrekt normaal en verdwijnt na de bevalling vanzelf weer.

Checklist 27 weken zwanger

  • Als je nog lekker op vakantie gaat, of veel in de zon bent, is het raadzaam om je extra goed in te smeren. Omdat je op dit moment meer pigment aanmaakt, heb je kans op donkere vlekken, ook in je gezicht. Dit wordt een zwangerschapsmasker genoemd.

26 weken zwanger28 weken zwanger

Zwanger? Deze 9 symptomen ervaar je in je tweede trimester

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen