Hoeveel water moet ik drinken tijdens mijn zwangerschap?

Zwanger Wilma Groothuis 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Iedereen weet dat water drinken gezond is. Maar hoe zit dat eigenlijk als je zwanger bent? Moet je dan ook meer water drinken dan normaal het advies is? Want te veel water is ook weer niet goed, zeggen ze. We vertellen je alles wat je moet weten.

Hoeveel water moet je drinken op een dag? En wat zijn de voordelen van water drinken tijdens je zwangerschap? We zullen al je vragen beantwoorden.

Goede gezondheid

Water drinken is goed voor iedereen: of je nu jong of oud bent, veel of weinig sport of snel ziek of nooit ziek bent. Water is goed voor de gezondheid. De vochthuishouding in je lichaam is belangrijk en dit houd je goed door het drinken van water. Het vocht is belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen in je darmen.

Ook is het water goed voor het vervoeren van de voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam. Daarnaast helpt vocht ook nog eens met het regelen van onze lichaamstemperatuur en versterkt het ons afweersysteem. Zo blijkt maar weer dat water inderdaad goed voor je is en je daar genoeg van moet drinken.

Water drinken tijdens de zwangerschap

Maar wat is genoeg? Het Voedingscentrum adviseert om als volwassene elke dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Omdat er in water geen calorieën zitten, helpt dat goed tegen de dorst. Als je zwanger bent, is water drinken nog steeds heel belangrijk, toch hoef je niet veel meer te drinken dan normaal. Als je elke dag tussen de 1,5 en 2,5 liter water drinkt, zit je al snel goed.

Het kan best lastig zijn om precies bij te houden hoeveel water je drinkt op een dag. Als je daar niet de allerbeste in bent, kun je het eventueel ook zien aan je urine. Wanneer je urine lichtgeel tot doorzichtig eruitziet, betekent dat vaak dat je genoeg water drinkt. Als je plas donkergeel is en een sterke geur heeft, houdt dat vaak in dat je wat meer moet drinken.

Voordelen van water drinken tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heeft water drinken nog weer extra voordelen. Zo is het goed voor je bloedvolume, omdat deze als je zwanger bent enorm toeneemt, om je baby en de placenta genoeg bloed te verzorgen. En waaruit bestaat dit bloed voor het grootste deel? Juist, uit water. Ook gebruikt je lichaam een deel van het water dat je drinkt voor het aanmaken van je vruchtwater.

Ook is het voor je eigen gezondheid belangrijk om genoeg water te drinken. Op die manier zorg je ervoor dat je niet uitdroogt en dat als het buiten erg warm is, je niet oververhit raakt. Als dit wel gebeurt, heb je vaak sneller last van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid of kramp. Vergeet dus vooral niet genoeg water te drinken, want het heeft alleen maar voordelen.

Zo zorg je ervoor dat je kinderen genoeg water drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme