9 x beauty’verrassingen’ tijdens je zwangerschap

Beauty Sharon van der Werf 6 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Negen maanden zwangerschap zitten vol met verrassingen. Some good, some bad. Dit zijn de meest onverwachte beauty surprises. Maar geen zorgen, bijna alles komt door de zwangerschapshormonen. Na de zwangerschap ben je d’r weer vanaf.

1. Dikker, glanzend haar

Misschien was het al opgevallen dat je haar er dikker en glanzender uit ziet tijdens je zwangerschap. Klopt, dat is dankzij de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren.

2. Extra haar

Op plekken waar je het eigenlijk niet wilt. Je gezicht, tepels en zelfs je rug kunnen slachtoffer zijn van deze zwangerschapshaartjes. Maar ren niet meteen naar de schoonheidsspecialiste: ongeveer zes maanden na de geboorte zal het weer verdwijnen.

3. Melasma

Donkere vlekjes in je gezicht, ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Het komt door de cellen in het gezicht, die meer pigment aanmaken dan voorheen. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar het dragen van zonnebrand kan er voor zorgen dat de vlekjes minimaal blijven.

[source id=”attachment_116001″ align=”none”][/source]

4. Een lijn in het midden van je buik

Deze zwangerschapslijn, beter bekend als linea nigra (zwarte lijn), is een donkere verticale streep die vanaf je navel naar beneden loopt. De streep wordt veroorzaakt door dezelfde hormonen die de donkere vlekjes in je gezicht veroorzaken.

LEES OOK: De zwangerschapsgloed bestaat écht, en hierdoor ontstaat-ie>

5. Spider veins

Doordat je buik steeds dikker wordt, neemt ook de hoeveelheid bloed hier toe. Hierdoor ontstaan kleine spataderen. Spider veins zijn te herkennen aan een rood stipje met allemaal kleine rode adertjes eromheen. Als een soort spinnetje, dus.

6. Zwangerschapspuistjes

Helaas kunnen je zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je huid meer vetklieren produceert, wat kan zorgen voor puistjes. Belangrijk is het om goed de huid te reinigen met producten die vooral geen olie aan je huid onttrekken, want daardoor gaat het juist meer olie en talg produceren. Een milde reinigingsmelk is voldoende.

[source id=”attachment_116007″ align=”none”][/source]

7. Rosacea

Een vervelend zusje van de gezonde rosy cheeks: chronische roodheid in je gezicht. De exacte oorzaak van rosacea is helaas onbekend. Het kan veroorzaakt worden door talloze factoren: alcohol (maar dat mag de komende maanden toch niet), kou, warmte, zonlicht, stress, hete sauna’s, spicy foods… Voorkomen? Test eens welke dingen uit het voorgaande lijstje effect hebben en beschermen met zonnebrand schijnt te helpen.

8. Skin Tags

Wel eens van een fibroom of een stukje wild vlees gehoord? Dit is een klein bobbeltje dat op de huid ligt. Geen paniek als je dit stukje overtollige huid ineens tegen komt: dit is een ieniemienie goedaardige tumor en kan na de zwangerschap gemakkelijk verwijderd worden. Het komt – daar is ‘ie weer – door de zwangerschapshormonen. Ze worden meestal veroorzaakt door huid die tegen je kleding wrijft.

9. Stretch marks

Een verrassing is het niet meer helemaal: zwangerschap kan zorgen voor stretch marks. Dit gebeurt wanneer het lichaam sneller groeit dan dat de huid bij kan houden (in dit geval: de buik dus). Sommige vrouwen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

LEES OOK: Moeder tegen andere vrouwen: ‘Het perfecte lichaam na je zwangerschap bestaat niet’>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme