25 x prachtige Engelse jongensnamen

Babynamen Redactie 9 nov 2016
Leestijd: 6 minuten

Famme is nou eenmaal gek op verwarring zaaien, dus voor alle moeders (en vaders) to be die nog niet uit zijn over dé naam voor hun toekomstige zoon – deze week inspiratie uit de Engelse namenhoek. Want Engelse jongensnamen kunnen echt prachtig zijn.

Engelse jongensnamen

We hebben de allermooiste voor je op een rijtje gezet.

1. Liam

‘Hoi, ik ben Liam.’ ‘Cool, ik ook!’ ‘Hey, wat gezellig, ik ook!’ Oké, misschien een tikkie overdreven – maar als je je zoon deze prachtige naam geeft (betekenis: ‘zeker zijnde beschermer’), houd er dan ernstig rekening mee dat ‘ie niet zo ‘uniek in z’n soort is’, zeg maar. Liam gold in 2015 als een van de meest populaire Engelse jongensnamen: er werden maar in Nederland liefst 720 nieuwe Liam’s geboren. Ook in Amerika staat ‘ie op de tweede plek. Oorspronkelijk trouwens een Ierse naam, afkomstig van Uilliam.

2. Joshua

Oorspronkelijk uit het Hebreeuws, betekenis: ‘God redt’ of ‘redding’. Kan eventueel ook lekker stoer afgekort worden tot Josh. Relatief populair: Joshua stond vorig jaar op de 97ste plek – wat concreet betekent dat er 176 baby’s met die Engelse jongensnaam geboren werden. De afkorting Josh als officiële naam is beduidend minder populair – daar werden er ‘slechts’ 13 van geboren.

Engelse jongensnamen? We like!

3. Maddox

Een superleuke naam, trouwens zowel voor meisjes als jongens ‘mogelijk’. De naam komt oorspronkelijk van de naam Madoc die uit Wales komst, en laat zich leuk afkorten tot Maddy. Vorig jaar werden er in Nederland 14 jongetjes met de naam geboren, tegenover maar 1 meisje (naast 7 Maddy’s en 5 Maddie’s). In de VS werd de naam vooral na 2002 ineens heel populair – nadat Brad en Angelina hun dochter zo noemden.

4. Ethan

Betekenis: ‘sterk en kordaat’. Net als Joshua van oorsprong een Hebreeuwse naam (Eitan). Vorig jaar nam ‘ie op de lijst populaire jongensnamen in Nederland de 358ste plek in – er werden er 42 geboren.

5. Vince

Niks mis met de Nederlandse (van oorsprong Franse) naam Vincent, maar op z’n Engels is ‘ie misschien net iets stoerder.

6. Mitch-el-l

Met deze naam kun je drie kanten op: Mitch, Mitchel of Mitchell. Van de drie is de kortste variant het meest populair – sinds 31 december 2015 telt ons land 36 nieuwe Mitch’s, tegenover 18 Mitchel’s en 16 Mitchell’s.

7. Dylan

‘Zoon van de golven of ‘zeegod’: de naam Dylan heeft een schitterende betekenis. Hij was vorig jaar ook behoorlijk populair te noemen – terug te vinden op de 73ste plek, goed voor 210 nieuwe Dylan’s. Eveneens in trek is Dylano (79 nieuwe naamdragers) en ook een warm welkom voor de 4 nieuwe Dylann’s!

8. Jason

We blijven nog even in de Beverly Hills 90210 reeks, want naast knapperd Dylan mag natuurlijk ook Jason niet ontbreken. Dat vonden ook 233 ouders niet, want zoveel jongetjes kregen bij geboorte de naam Jason. Volgens de overlevering van oorsprong een Griekse naam.

9. Morris

Vindt z’n wortels in het Franse Maurice, maar stiekem is Morris vele malen cooler. Blijkens ook de 200 nieuwe Morris’en die ons land vorig jaar mocht registreren (79ste plek op de populariteitslijst).

10. Gary

Mijn lievelingscollega heet Gary, misschien ben ik daarom zo gecharmeerd van de naam. Ik ben de enige, want in heel 2015 kreeg in Nederland geen enkele jongen de naam. Dat maakt voor ouders die dat na het lezen van dit lijstje wel besluiten te doen, dat hun zoon waarschijnlijk de enige Gary op het kinderdagverblijf is.

LEES OOK: Deze meisjesnamen waren in de 90’s mateloos populair

11. Tim-o-thy

‘We noemen ‘m Timothy, roepnaam Tim.’ Betekenis van de naam voluit is ‘hij die God trots maakt’. De cijfers wijzen uit dat Tim onverminderd populair is: de naam staat op de 16de plek – omgerekend zijn dat 459 nieuwe Tim’s sinds 2016. Ter vergelijking: er werden slechts 24 nieuwe Timothy’s geboren. Leuk weetje: de naam Timo is bijzonder populair – 134 nieuwe Timo’s – maar daar is weinig Engels aan.

12. James

Eén van mijn favorieten op deze lijst, omdat het zo’n heerlijke koninklijke naam is, die naast statig ook zo heerlijk stoer klinkt. De naam kreeg vorig jaar een enorme boost: waar er in 2014 ‘maar’ 212 nieuwe James’en geboren werden (#75 op de lijst), waren het er vorig jaar maar liefst 343 – een stijging naar de 34ste plek.

13. William

Naar die knappe Britse koning-to-be, maar vooral omdat ‘ie datzelfde heeft als James: koninklijk mooi en mannelijk, maar ook stoer. Wat Willem ooit in het Nederlands was, dat idee. Vorig jaar werden er in Nederland maar liefst 75 William’s geboren, een bijzonder mooie score.

14. Matt-hew

Wederom een van origine Hebreeuwse naam die ‘geschenk van God’ betekent. Relatief populair in Nederland, met 41 nieuwe Matthew’s in 2015. De afkorting Matt komt minder vaak voor; die werd vorig jaar slechts 9 keer aan een jongetje gegeven.

15. Bradley

De betekenis is misschien niet helemaal waar je naar op zoek was (‘wijde opening in het bos’), maar dat neemt niet weg dat Bradley een prachtige naam is. Maar liefst 72 nieuwe Bradley’s zagen vorig jaar het Nederlandse levenslicht. Ook leuk: Brady – daarvan werden er in 2015 ook nog eens 9 geboren.

16. Dean

Een van de populaire Engelse jongensnamen die al een paar jaar hoog scoort: maar liefst 249 nieuwe Dean’s in 2015, na 254 exemplaren in 2014. Betekenis: ‘leider’.

17. Garth

Doe het! Noem je zoon Garth en wellicht is ‘ie de enige dit jaar… vorig jaar werd er namelijk niemand met die naam geboren. Betekenis: ‘tuin’. Ach ja.

18. Adam

Dat kan niet gezegd worden van Adam, die naam was namelijk verdacht populair vorig jaar met een twintigste plek op de ranglijst. De geboortevalutacalculator wijst uit dat die plek goed is voor 436 nieuwe Adam’s. De betekenis laat zich gemakkelijk raden – een verwijzing naar de eerste man op aarde.

19. Jayden

Op de voet gevolgd door Jayden, die de 21ste plek op de ranglijst bezet = 430 nieuwe naamdragers. Betekenis: dankbaar.

20. Owen

Wederom een populaire Engelse naam (die z’n oorsprong vindt in Wales) in Nederland: 189 nieuwe ‘jonge krijgers’ werden er vorig jaar geboren – want dat is wat de naam Owen betekent.

21. Cayden

Lijkt op Jayden, maar is het niet. Minder populair ook, met slechts 21 nieuwe vertegenwoordigers (#618). Afkomstig van Caden, betekenis: ‘ziel van de strijd’.

22. Dex-ter

De betekenis van Dexter is bijzonder te noemen, want drieledig; ‘kundig’, ‘rechtshandig’ en ‘iemand die sterft’. Zeker met dank een de succesvolle serie die in 2006 op de buis kwam, een stuk populairder geworden (en het feit dat Dexter niet onknap was, hielp zeker mee). Echter, de afkorting Dex is verreweg populairder, met een 39ste notering: 322 nieuwe Dex’en versus maar 20 Dexter’s. Ook leuk: Dexx (19 stuks).

23. Mason

Bijna 300 nieuwe Mason’s werden vorig jaar in Nederland geboren: 297 om precies te zijn (#44). Interessante betekenis ook: ‘steenwerker’.

24. Jace

De naam Jace vindt z’n oorsprong in de naam Jason (zie #8), maar is als ‘verbastering’ enorm populair: vorig jaar haalde ‘ie net de top 100 – met een notering op de 99ste plek. De naam betekent ‘heler’ of ‘genezer’ – daarvan heeft ons land er sinds 2015 maar liefst 169 bij gekregen.

25. Rowan

Als hekkensluiter een prachtige – van oorsprong Ierse – naam die letterlijk ‘lijsterbes’ betekent. Met 63 nieuwe Rowan’s sinds december 2015 is het een van de meest populaire engelse jongensnamen, die overigens zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden.

Welke prachtige Engelse jongensnaam zijn we vergeten? Shout!

Eerder keken we al naar oerhollandse jongensnamen, Keltische, en via Zweedse kindernamen naar de Franse varianten – de keuze is reuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme