31 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

31 weken zwanger: slechts 9 weken te gaan (zo ongeveer), en volop je in derde trimester. Je baby groeit, zowel in omvang als in hersencapaciteit, maar het zou best kunnen dat je je zelf steeds minder scherp voelt.

Zwangerschapsdementie is een klassiek ‘kwaaltje’ waar veel vrouwen in hun derde trimester last van hebben. Er gaat zoveel om in je eigen hoofd, waardoor je soms absenter bent voor jouw omgeving. Dit is helemaal niet erg. Je lichaam en geest brengt je langzaam in mommy-modus!

Jouw baby in week 31

De zintuigen van je baby zijn inmiddels voldoende ontwikkeld als je 31 weken zwanger bent. Het zicht wordt steeds beter, het onderscheiden van licht en donker gaat je baby steeds makkelijker af. Hersenontwikkeling gaat in deze weken extra snel, dus vergeet niet een paar keer per week vette vis te eten, of dagelijks omega 3 visoliesupplementen te slikken. Je baby zal je dankbaar zijn!

Hij of zij begint in deze laatste weken aan een snelle groeispurt. In week 31 is de baby ongeveer 1500 tot 1600 gram, en met een lengte van 39 centimeter in grootte ongeveer vergelijkbaar met een grote bos asperges. Hoewel je baby nog wel kan ‘zwemmen’ in het vruchtwater, wordt de ruimte in je buik steeds krapper. Hierdoor wordt het voor je baby steeds lastiger om te draaien, waardoor hij of zij uiteindelijk in deze laatste fase met het hoofdje naar beneden zal gaan liggen.

Je verloskundige zal dit vanaf nu bij elke afspraak controleren. Geen zorgen als je baby nog niet in de juiste positie ligt, er is nog genoeg tijd.

Jouw lichaam in week 31

In week 31 kan je een verschil in zwangerschapskwaaltjes gaan opmerken. Natuurlijk zal je wat sneller buiten adem zijn, maar wellicht voel je ook steeds vaker Braxton Hicks weeën, dit staat ook wel bekend als een ‘harde buik’. Je baarmoeder is als het ware aan het oefenen voor de bevalling, en spant zichzelf daarom af en toe aan. Dit komt voornamelijk voor na overmatige beweging, dus doe het iets rustiger aan als je hier last van hebt.

Ook zal je misschien af en toe wat oranje druppeltjes aan je tepels zien hangen. In natte, of opgedroogde vorm. Dit is colostrum, de eerste melk voor je baby zodra hij of zij geboren is. Deze zit vol met extra voedingsstoffen Een soort energiedrankje! Je borsten maken zich langzaam maar zeker klaar voor de komst van je kleintje. De motoren zijn gestart! Geen zorgen als je dit echter nog niet hebt. Dit kan in de komende weken op gaan vallen, maar er zijn ook genoeg vrouwen waarbij dit pas na de bevalling op gang komt.

Checklist 31 weken zwanger

  • Als je het nog niet hebt gedaan, is het nu tijd om een paar goede, passende beha’s te kopen. Omdat je over ongeveer 9 weken gaat bevallen, is het wellicht handig om voedingsbeha’s uit te kiezen. Houd er rekening mee datje borsten in omvang nog behoorlijk kunnen toenemen zodra de melkproductie op gang komt. Laat je in een gespecialiseerde winkel goed voorlichten.
  • Nu ook je borsten zich klaar gaan maken voor de komst van je baby, is het verstandig om naast je buik ook je borsten veelvuldig in te smeren en soepel te houden. Hoewel striae lang niet altijd te voorkomen is door te smeren, kan je je huid op deze manier soepel houden, en blijft jeuk beperkt.
  • Neem de tijd voor je lichaam. Check het elke dag op eventuele vochtophopingen of andere klachten die plotseling opkomen. Zwangerschapsvergiftiging kan in deze fase van je zwangerschap soms voorkomen.

30 weken zwanger32 weken zwanger 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen