Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

32 weken zwanger – zwangerschapskalender

Als je 32 weken zwanger bent, ben je ongeveer 7 maanden onderweg en zullen de afspraken bij de verloskundige nu om de twee of drie weken plaatsvinden.

Dit hangt af van hoe ongecompliceerd je zwangerschap tot nu toe verloopt. Hoewel je je steeds meer zal gaan richten op de bevalling, heb je gelukkig nog genoeg tijd om alles goed te regelen voor de geboorte van je baby. Nog 2 maanden te gaan!

Jouw baby in week 32

Jouw baby wordt in deze laatste maanden tot in de detail ‘afgemaakt’. De nageltjes op de vingers en teentjes gaan harder groeien, net zoals het haar op het hoofdje. De hersenen blijven zich in rap tempo ontwikkelen, net zoals de longetjes. Die rijpen steeds verder uit, zodat de overlevingskansen van jouw baby steeds groter worden, mocht hij of zij prematuur geboren worden.

Ook wordt er steeds meer vet opgeslagen, waardoor je baby in een relatief korte tijd een stuk groter en dikker zal worden. Als je 32 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 40 centimeter lang en weegt ongeveer 1900 gram. Dit kan je vergelijken met een bos bleekselderij.

Jouw lichaam in week 32

Je zal misschien gaan merken dat je lichaam zich op allerlei manieren aan het voorbereiden is op de komst van je baby. Denk aan harde buiken, de zogenaamde ‘oefenweeën’, je borsten die groter worden en misschien al colostrum aan het aanmaken zijn, en aan je vaginale afscheiding.

Is prenataal kolven zinvol? Dat lees je hier.

Veel aanstaande moeders merken een toename aan afscheiding naarmate de geboorte nadert. Je lichaam maakt dit aan om jouw baby te beschermen voor bacteriën van buitenaf. Houd je afscheiding goed in de gaten. Is er sprake van veel afscheiding in één keer, mogelijk gepaard met wat bloed? Dan laat je lichaam misschien de slijmprop los. Dit gebeurt meestal een paar dagen tot een paar uur voordat de bevalling begint. Als je vermoedt dat hier sprake van is, neem dan contact op met je verloskundige.

Checklist 32 weken zwanger

  • Grote kans dat je baby nog lekker twee maanden in jouw buik blijft groeien, maar feit is dat sommige baby’s te vroeg worden geboren. Geen paniek, dit gebeurt niet vaak. Maar mocht je toch onverhoopt snel naar het ziekenhuis moeten, installeer dan wellicht alvast het autostoeltje voor de kleine. Of kijk een samen met je partner hoe dit precies werkt.
  • Nu je verlof nadert, is een het een goed idee om eens een blik te werpen op een checklist, om te zien wat je allemaal nog aan moet schaffen voor de komst van je baby. Doe dit zeker niet allemaal in een keer, maar neem hier de tijd voor. Probeer jezelf fysiek en mentaal zo ontspannen mogelijk te houden!

31 weken zwanger33 weken zwanger

Hoeveel vaginale afscheiding is ‘normaal’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme