Betekent het verliezen van de slijmprop dat je bijna gaat bevallen? Dit is het antwoord

Zwanger Lisa van den Akker 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Je bent hoogzwanger en vindt opeens een klontje stevig slijm in de wc of in je ondergoed. Dan heb je te maken met het verliezen van de slijmprop, een natuurlijk verschijnsel dat kan optreden in de aanloop naar de bevalling.

In dit artikel bespreken we wat er gebeurt als je je slijmprop verliest en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen dit slijmballetje.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop, ook wel bekend als de cervicale slijmprop, is een dikke, taaie slijmachtige substantie die de baarmoedermond afsluit tijdens de zwangerschap. Het heeft een gelige of doorzichtige kleur en kan soms een lichte bloedtint hebben. Het kan eruitzien als een klodder slijm of slijmerige afscheiding, maar dit varieert van vrouw tot vrouw.

Wat gebeurt er als je je slijmprop verliest?

Het verlies van de slijmprop is een teken dat je lichaam zich langzaam voorbereidt op de bevalling. Het gebeurt meestal in de laatste weken of dagen voor de bevalling. Het betekent dus niet noodzakelijk dat de bevalling onmiddellijk zal beginnen, dit kan rustig nog een paar weken duren.

Wanneer de slijmprop loskomt, kan dit gepaard gaan met een lichte bloeding, bekend als de “slijmpropbloeding”. Dit komt omdat kleine bloedvaten in de baarmoedermond kunnen scheuren wanneer de slijmprop los komt. Dit is volkomen normaal en geen reden tot bezorgdheid, tenzij de bloeding zeer hevig is, dan is het wel verstandig om de verloskundige te raadplegen.

Kun je de slijmprop voelen?

In sommige gevallen kun je het verlies van de slijmprop daadwerkelijk voelen. Je het kunnen opmerken wanneer je naar het toilet gaat of wanneer je aan het douchen bent. Sommige vrouwen beschrijven het gevoel als een “prop” die naar buiten komt. Het kan een beetje smerig aanvoelen, maar het is een normaal en natuurlijk onderdeel van de zwangerschap.

Heb je ontsluiting als je de slijmprop verliest?

Het verlies van de slijmprop betekent niet per se dat je al ontsluiting hebt. Ontsluiting is het proces waarbij de baarmoedermond zich opent om de baby door te laten tijdens de bevalling. Het verlies van de slijmprop is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling, maar het is geen directe indicator van ontsluiting. Als je vermoedt dat je weeën hebt of als je andere tekenen van de bevalling ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige.

Hoe lang na het verliezen van de slijmprop bevallen?

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat je gaat bevallen nadat je de slijmprop hebt verloren. Bij sommige vrouwen kan de bevalling binnen enkele uren beginnen, terwijl het bij anderen dagen of zelfs weken kan duren. Het verlies van de slijmprop is slechts een van de vele tekenen dat de bevalling eraan komt.

10 x tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme