Dilemma: ‘Mijn zoon (bijna 4) is zindelijk maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anastasia (31) haar dilemma voor: “Mijn zoon (bijna 4) is zindelijk maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?”

“Mijn zoon Jordy is alweer bijna vier. Wat gaat de tijd toch snel. Afgelopen week kreeg ik een mail van zijn nieuwe school. Zijn nieuwe juf vroeg of we langs konden komen, zodat zij zich kon introduceren en alles kon vertellen over groep 1. Ik heb er helemaal zin in, er is alleen één puntje waar ik mij zorgen over maak: het plasgedrag van Jordy. Wat dat betreft is hij namelijk nog helemaal niet klaar voor de basisschool.

Al aantal maanden zindelijk

Jordy is sinds een aantal maanden zindelijk. Hij geeft aan wanneer hij moet poepen of plassen. Helemaal geweldig, zou je denken. Er is alleen één probleem: áls hij moet plassen of poepen, dan wil hij dat niet op het toilet of op een potje doen. Nee, alleen in een luier. Ik loop dus nog steeds met luiers in mijn tas rond en als hij moet plassen moet hij snel zo’n ding aan. Hartstikke onhandig natuurlijk.

Alles geprobeerd

Ik heb al veel geprobeerd om hem normaal op het toilet te laten plassen, of in een potje, dat zou ook al schelen. Zo heb ik hem proberen te belonen met stickers of klein speelgoed. Ook heb ik met hem erover gesproken. Hij zou het proberen, zei hij. Toch weigerde hij weer.

Wat moet ik doen?

Ik weet als moeder dat dit niet normaal is, maar ik weet ook niet meer wat ik er aan kan doen. Dat hij over een paar weken op de basisschool begint, maakt mij extra bang. Wat moet de juf wel niet denken? Sterker nog, hij kan als hij nog steeds een luier draagt voor het plassen volgens mij niet eens op school beginnen. Tijd voor verandering dus, alleen nu nog een goede aanpak.”

Dilemma: ‘Zal ik voor wasbare luiers kiezen of toch wegwerpluiers gaan gebruiken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen