Inge (34): ‘Mijn 3-jarige zoon is totaal niet klaar voor de basisschool’

Peuter Laura Saija 16 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Inge’s zoon Jax moet over twee maanden naar de basisschool, maar daar is hij verre van klaar voor. “Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat hij een jaar achterloopt op zijn leeftijdsgenootjes”, vertelt Inge.

“Mijn zoon Jax was altijd al laat met ontwikkelen. Vooral met spraak en daarom ook in zijn sociale vaardigheden. Toen hij twee was, zei hij eigenlijk nog geen woord. Pas toen hij net drie was, begon hij wat woorden te zeggen en aan elkaar te koppelen.

Niet klaar voor de basisschool

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat hij in dat opzicht een jaar achterloopt op zijn leeftijdsgenootjes. Dat merkten we ook op het kinderdagverblijf. Zijn leeftijdsgenootjes vormden groepjes en speelden met elkaar, maar Jax hoorde daar niet bij.

Hij speelde liever in zijn eigen wereldje. Uren kan Jax met Duplo of kleurpotloden spelen zonder een woord te zeggen. Als ik zijn gedrag vergelijk met zijn zus Charlie op die leeftijd, durf ik wel te zeggen dat hij achterloopt. Op die leeftijd was zijn zus namelijk heel sociaal en had ze ook echt al vriendinnengroepjes op de opvang. Met z’n allen gingen ze richting  de basisschool op hun vierde en daar waren ze ook heel bewust mee bezig.

Ze verstaan hem niet

Jax daarentegen, spreekt nog steeds helemaal niet duidelijk. Ik versta hem natuurlijk wel, want ik ben zijn moeder. Zodra hij tegen anderen praat, verstaan ze er helaas niks van. Laatst mocht hij in de winkel vragen waar de stroopwafels lagen.

Voor mijn dochter was dit altijd een leuke oefening om van verlegenheid af te komen. Jax herhaalde zijn vraag wel drie keer en de winkelmedewerkster keek mij toen met grote vragende ogen aan. Ik besloot me er toch maar mee te bemoeien en herhaalde zijn vraag. Ik vond het namelijk ook zielig voor Jax, want die werd maar niet begrepen.

Peuter

Jax is ook totaal niet bezig met de basisschool en ook helemaal niet met de kindjes waar hij straks bij in de klas komt. Ik zie helemaal niet voor me dat hij tussen de kleuters rondloopt. In mijn ogen is hij echt nog een peuter.

Ik ben heel bang dat hij straks helemaal niet meekomt met de groep. Dat hij bij wijze van spreken in zijn eentje naar de gymzaal loopt, als ze met zijn allen naar het computerlokaal gaan. Dat hij elke dag in zijn eentje in een hoekje zit te spelen, terwijl andere kinderen in groepjes aan het kleuren zijn.

Ontwikkeling

We zullen zien hoe hij zich in deze twee maanden ontwikkelt, maar zoals het er nu voorstaat zie ik het niet zitten. Hopelijk krijgen we goede begeleiding vanuit school en mogen we hem zo nu en dan een rustdag geven als hij het niet volhoudt.”

Gaat jouw kind binnenkort naar de basisschool? Zo bereid je hem voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme