Gaat jouw kind binnenkort naar de basisschool? Zo bereid je hem voor

Kinderen Valéry de Voijs 6 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Gaat jouw zoon of dochter binnenkort naar de basisschool? Dan zal er veel op jullie af komen. Het is namelijk niet alleen spannend voor jouw kind, maar ook jij kunt er gespannen of emotioneel onder zijn. Met deze tips kun jij je kind (en jezelf) hopelijk iets beter voorbereiden.

Onder het mom van ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ delen wij graag een aantal handige tips.

Naar de basisschool

De transitie naar de basisschool kan heel spannend zijn. Logisch: het is immers een grote stap in het leven van jullie gezin. Het ene kind kan hier heel nonchalant mee omgaan, terwijl het andere kind heel bang of zenuwachtig kan zijn.

Hoe jouw kind er ook in staat: jullie willen hem zo goed mogelijk voorbereiden op deze grote stap.

1. Bezoek samen de basisschool

Veel scholen geven de optie om vooraf een bezoekje te brengen aan de school. Het liefst wil jij je kinderen natuurlijk meenemen, zodat ze alvast een kijkje kunnen nemen in hun nieuwe omgeving, en wellicht hun nieuwe leerkracht kunnen ontmoeten. Neem de tijd om de school te verkennen, en speel eventjes op het de speelplaats: op deze manier zal jouw kind op een ontspannen manier kunnen wennen aan alle prikkels.

2. Organiseer een speelafspraak

Als jij van tevoren weet met welke klasgenoten jouw zoon of dochter in de klas komt, kun je een speelafspraak regelen. Contacteer de ouders van deze kinderen, en stel voor om een middag in een speeltuin af te spreken. Het kan voor kinderen een grote opluchting zijn wanneer ze weten met wie ze in de klas zullen komen.

3. Praat over jouw eigen ervaring

Vooral wanneer kinderen het eng vinden om naar een nieuwe basisschool te gaan, kun jij je kinderen over jouw eigen ervaring vertellen. Wellicht heb je nog oude foto’s die je kunt laten zien, waarbij je uitlegt hoe gemakkelijk jij nieuwe vriendjes hebt gemaakt, of hoe aardig de juf was.

4. Label alles met zijn naam

Letterlijk alles. Van drinkbekers tot jassen en van broodtrommels tot potloden. Niets is zo frustrerend als spullen die telkens op mysterieuze wijze verdwijnen. Voor jouw kind naar de basisschool gaat, wil je zijn spulletjes dus allemaal labelen met zijn naam. Het kost even wat moeite, maar je zult ons dankbaar zijn.

5. Speel de basisschool na

Net zoals jij verstoppertje speelt, kun je samen met je kind doen alsof jullie op de basisschool zijn. Gedraag je net als de juf die jouw kind welkom zal heten, en hem naar zijn tafeltje begeleidt, samen een boekje zal voorlezen of een liedje zal zingen. Op deze manier krijgt jouw kind op spelenderwijs een idee van hoe zo’n eerste dag zal verlopen.

Het leventje van je kind verandert voorgoed, maar ook dat van jou! 4 tips om de periode na de eerste schooldag als ouder te overleven.

Vrijeschool: Waarom steeds meer ouders kiezen voor de vrijeschool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen