Kun je aan je baarmoedermond voelen of je zwanger bent?

Zwanger Rachelle Weiler 11 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je probeert zwanger te worden, zal je merken dat je in de weken na je eisprong behoorlijk alert bent op veranderingen in je lichaam. Heb je misschien pijnlijke borsten? Meer afscheiding dan normaal? Of een buikkrampje? Het kan behoorlijk lastig zijn om van te voren te voorspellen of je zwanger bent of niet.

Veel vrouwen worden daar heel erg onrustig van, en gaan actief op zoek naar tekenen. Kun je bijvoorbeeld aan je baarmoedermond voelen of je zwanger bent? Wij zochten het uit.

Zo voel je je baarmoedermond

De stand van je baarmoedermond voelen kan soms een lastig klusje zijn. Het is ook belangrijk dat je het vaker doet, om echt een verschil te kunnen voelen. Doe het idealiter op dezelfde manier en op dezelfde tijd. Manieren om je baarmoedermond goed te voelen, zijn hurkend, of met één been op de rand van het toilet of het bad. Breng één of twee vingers naar binnen en tast het gebied voorzichtig af.

Aha! Dit is hoe 10 centimeter ontsluiting eruitziet

Je baarmoedermond tijdens je cyclus

Net zoals dat je lichaam tijdens je menstruatiecyclus constant verandert onder invloed van hormonen, geldt dat ook voor je baarmoedermond.

Het is algemeen bekend dat als je zwanger wil worden, de stand van je baarmoedermond je veel kan vertellen over waar je zit in je cyclus.

Na je menstruatie zal je merken dat je baarmoedermond nog redelijk hoog zit en een beetje open staat. Naarmate de bloeding helemaal voorbij gaat, zal je merken dat je baarmoedermond zakt, en deze hard en puntig wordt. Deze is dan helemaal gesloten. Ben je al eens bevallen? Dan komt het soms voor dat je baarmoedermond niet helemaal meer sluit, maar dat er altijd een streepje voelbaar blijft. Als je nog niet eerder bent bevallen, zal de baarmoedermond helemaal dicht aanvoelen.

Dames, dít is nou hoe een gezonde baarmoedermond eruit ziet

Naarmate je meer richting de eisprong toe gaat, zal je merken dat je de rand steeds hoger gaat zitten. Soms zo ver, dat je er met je vinger niet helemaal meer bij kan. Je voelt dat de baarmoedermond meer open staat, en er omheen voel je meer rekbaar slijm. De baarmoedermond voelt ook veel zachter dan normaal. Dit betekent dat je vruchtbaar bent, en dat je binnen enkele dagen zal ovuleren.

Na ovulatie zal je merken dat je baarmoedermond zich weer sluit, en weer hard en puntig aan zal voelen. Ook zal deze weer zakken.

Je baarmoedermond tijdens zwangerschap

Veel vrouwen met een kinderwens kunnen het niet laten om ook aan de baarmoedermond te voelen als de eisprong is geweest. Toch is het moeilijk om op basis van de stand van je baarmoedermond te bepalen of je zwanger bent. Er is geen specifieke stelregel over wat de stand precies zou moeten zijn als je zwanger bent. Ervaringen van zwangere vrouwen lopen zeer uiteen.

Zo ervaren veel vrouwen een hoge stand, die redelijk zacht aanvoelt, terwijl anderen juist een lage stand voelen en een enorm harde baarmoedermond. Sommigen voelen dat de baarmoedermond potdicht zit, terwijl anderen juist een ‘opgezwollen, zacht gevoel’ omschrijven.

Dus kan je een zwangerschap voorspellen aan de stand van je baarmoeder? Helaas is dat nooit wetenschappelijk bewezen. De meest betrouwbare manier om te weten of je zwanger bent, blijft dus toch een zwangerschapstest.

Vrouw bevalt onverwachts van tweeling 1 maand na de geboorte van haar zoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme