30 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je 30 weken zwanger bent, zal je gaan merken dat je zwangerschap misschien steeds meer publiek wordt. De steeds groter wordende omvang van je buik zal steeds meer aandacht trekken.

Misschien ook van mensen die opmerkingen over je zwangerschap maken die je ongemakkelijk of pijnlijk vind. Probeer je hier zo min mogelijk van aan trekken; zwanger zijn is een hele bijzondere tijd! Geef altijd goed je grenzen aan, als het gaat om bijvoorbeeld het aanraken van je buik. Dat is als aanstaande moeder je goed recht!

Jouw baby in week 30

Jouw baby is in grootte nu ongeveer vergelijkbaar met een courgette. Hij of zij is ongeveer 38 centimeter lang, en het gewicht zal tussen de 1300 en 1500 gram liggen. De ‘bouw’ van je baby is grotendeels af, dus nu is er tijd voor vetopslag en kleine details!

Zintuigen

Zo worden vanaf deze week de zintuigen van je baby verder ontwikkeld, aangezien het grootste werk in de laatste 10 weken in de hersenen plaatsvindt. Zicht, reuk, smaak en tast worden verder ontwikkeld. Je baby heeft vaker de oogjes open en kan donkere en lichte plekken van elkaar onderscheiden. Hij of zij hoort steeds beter. Als je je in een zwembad bevind voor bijvoorbeeld wat zwangerschapsbeweging, ga dan eens met je hoofd onder water. Wat je dan hoort, is wat je baby ook in zijn eigen zwembadje hoort! Smaakpapillen ontwikkelen zich verder en de spieren in handjes en voetjes nemen toe. Je baby zal steeds vaker duimen of bijvoorbeeld de navelstreng vastpakken.

Groei van je baby

De verandering in hersenen is ook steeds beter te zien, als je je baby nu zou halen en onder een scan zou leggen. De hersenen worden steeds ‘rimpeliger’, waar ze eerst gladder waren. Dit geeft ontwikkeling aan. In week 30 krijgen sommige baby’s nog een extra echo. In de meeste gevallen wordt deze niet ingepland, maar als de verloskundige vermoedt dat je baby iets aan de kleine -of grote- kant is, kan je doorverwezen worden voor een groeiecho.

Dit is niets om je zorgen om te maken. Zie het als een fijne extra controle en een mooie kans om je baby nogmaals op het scherm te kunnen zien. Ligt jouw baby volgens de verloskundige helemaal op de gemiddelde lijn? Dan is week 30 vaak de laatste kans om eventueel nog een pretecho in 3D te laten maken. Als je langer dan 30 weken zwanger bent, dalen veel baby’s met hun hoofdje al teveel in, waardoor er geen mooie beelden meer gemaakt kunnen worden. Let op: deze pretecho’s zal je zelf moeten betalen. De prijs ligt meestal tussen de 50 en 150 euro.

Jouw lichaam in week 30

Hopelijk heb je inmiddels een positie gevonden waarin je makkelijker ligt. Het wordt steeds belangrijker dat je zo goed mogelijk uitgerust bent. In principe blijft je baby gemiddeld nog 10 weken zitten, maar er zijn er een paar die onverwachts vroeger kunnen komen. Neem daarom je rust! Een mogelijk zwangerschapsverlof begint misschien pas over een maand of zes weken, maar probeer wanneer je kan, eens een lekker dutje overdag te doen als je je moe voelt.

Tijdens het slapen kan je tijdens je ook steeds meer last krijgen van heftige dromen als je 30 weken zwanger bent. Dit komt vaak door een combinatie van hormonen en mogelijke stress. Het is volstrekt normaal dat je je misschien soms wat zorgen maakt over het moment dat je baby geboren wordt. Misschien maakt de bevalling je angstig, wellicht jullie financiële situatie zodra de baby er is, of spelen er andere dingen. Dit is het moment om jezelf van zoveel mogelijk stress te ontdoen. Schrijf je in voor die bevallingscursus, stel met je partner een financieel plan op, was de kleertjes van de baby en werk steeds een klein beetje aan de kinderkamer. Stel jezelf gerust met het feit dat je als je 30 weken zwanger bent, je waarschijnlijk nog 2,5 maand te gaan hebt.

Checklist 30 weken zwanger

  • Als je 30 weken zwanger bent, staat er misschien nog een groeiecho voor je gepland? In meer gevallen is dit niet zo, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je je baby graag nog een keertje wilt zien voordat hij of zij geboren wordt. Een pretecho kan je in principe elke week laten maken, tegen eigen betaling.
  • Als je last hebt van stress, probeer dan de oorzaken zoveel mogelijk aan te pakken. Maak een duidelijk geboorteplan, schrijf je in voor een pufcursus, stel je financiële doelen op (eventueel met je partner) en check wat er nog in de kinderkamer moet gebeuren. Wie weet slaap je daardoor ‘s nachts een stuk lekkerder!

29 weken zwanger31 weken zwanger

Zesde zintuig? Deze kinderen zagen dingen in huis waar hun ouders kippenvel van kregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen