29 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je 29 weken zwanger bent, wordt het steeds krapper voor je baby in jouw buik. Dat komt omdat hij of zij nu als een speer groeit.

Hier zal je wellicht steeds meer last van krijgen. Tijd om vooruit te kijken, naar de bevalling en de tijd erna.

Jouw baby in week 29

Je baby groeit in het derde trimester als kool. Het grote en technische werk, namelijk de aanleg van de organen en bloedvaten is allemaal af. De focus ligt nu vooral op de aanleg van vetvoorraad, zodat je baby betere overlevingskansen heeft als hij of zij onverhoopt te vroeg wordt geboren.

Het donslaagje dat je baby voorheen op het lichaam had, verdwijnt langzaam. Dit laagje hield de baby in de eerdere weken van je zwangerschap warm. Nu is het minder nodig, en laat het laagje langzaam los. Dit zal in het vruchtwater terecht komen, wat je baby vervolgens weer zal drinken. Meconium, de eerste poep van je baby, bestaat voornamelijk uit dit donslaagje! In ruil voor deze kleine haartjes, ontwikkelt je baby nu huidsmeer, genaamd vernix caseosa. Dit is wit smeer en zit vaak nog op je baby zodra hij of zij geboren wordt.

Vanaf deze week zal het kraakbeen van je baby langzaam uitharden en in bot veranderen. Ook ontwikkelt je baby vanaf deze week smaakpapillen. Hiermee kan hij of zij op dit moment slechts zuur en zoet onderscheiden. Als je 29 weken zwanger bent is je baby ongeveer zo groot als een kleine pompoen. Hij of zij is nu gemiddelde 36 centimeter lang en zal ongeveer 1300 gram wegen.

Jouw lichaam in week 29

Grote kans dat je jouw benen, door je groeiende buik, niet meer goed kan zien. Je baby neemt steeds meer ruimte in als je 29 weken zwanger bent, wat bewegen of ontspannen steeds moeilijker maakt. Je slaap zal vaker onderbroken worden door plaspauzes en veel vrouwen vinden het lastig om een goede slaappositie te vinden. Om je bloedtoevoer in je eigen lichaam en richting je placenta zo goed mogelijk te houden, is slapen op je linkerzijde het beste.

Ook kan je last krijgen van kwaaltjes zoals aambeien en spataderen. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonen en je toegenomen gewicht. Probeer in het geval van aambeien zoveel mogelijk vezels te eten, en neem je tijd op het toilet. Wat betreft spataderen: zodra deze er eenmaal zitten, zullen die tijdens de rest van je zwangerschap waarschijnlijk niet meer verdwijnen. Door de toegenomen hoeveelheid bloed openbaren deze zich bij ongeveer 40 procent van de vrouwen. Vaak gaan ze na de geboorte vanzelf weer weg.

Checklist 29 weken zwanger

  • Als je 29 weken zwanger bent, is het raadzaam om op zoek te gaan naar een passend kinderdagverblijf of crèche. Vooral in grote steden hebben de kinderopvang en crèches met goede beoordelingen vaak een wachtlijst. Stel een lijst op met voorwaarden waar aan een opvang in jouw ogen aan moet voldoen.
  • Nu je in je derde trimester bent aangekomen, is het best handig om alvast een tas klaar te hebben staan met spulletjes die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis, als dat er onverhoopt nu al van komt. Vooral als je baby vroeg wordt geboren, dient de geboorte zich vaak onverwachts aan. Ook zal de tijd dat je kleintje (en jij eventueel ook) in het ziekenhuis moet blijven, langer zijn.

28 weken zwanger30 weken zwanger

Het eerste trimester van je zwangerschap: week per week uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen