33 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je 33 weken zwanger bent, zal je misschien merken dat je je af en toe alleen op de wereld voelt. Nou ja, samen met je baby dan.

Zwangere vrouwen raken naarmate de zwangerschap voortduurt, soms steeds meer in zichzelf gekeerd. Dit gebeurt waarschijnlijk zodat je je mentaal goed voor kan bereiden op de bevalling en de komst van je baby. Niets om je zorgen om te maken!

Jouw baby in week 33

Ook je baby focust zich steeds meer op zijn of haar komst. Dit uit zich voornamelijk in een snelle groei. Je baby zal deze week de grote stap naar 2 kilo gaan maken. Iets eronder of erboven maakt niets uit, elke baby groeit in deze fase van de zwangerschap in z’n eigen curve. Je baby is ongeveer 42 centimeter lang en kan qua grootte vergeleken worden met een stronk paksoi.

Je baby krijgt een steeds vaster patroon waarin het slaapt en wakker is. Nog steeds is hij of zij het grootste deel van de dag aan het slapen. Maar als je baby wakker is, zal hij steeds vaker de oogjes open hebben. Hij of zij zuigt steeds vaker op z’n duim en neemt meerdere keren per dag slokjes van het vruchtwater. Ook wordt het vruchtwater ingeademd. Dit doet je baby om de zuig- en slikreflex te oefenen. De longetjes worden getraind door het inademen van vruchtwater. Ook de spieren van je baby worden steeds sterker en de botten harden verder uit als je 33 weken zwanger bent.

Jouw lichaam in week 33

Zoals hierboven beschreven, zou het heel goed kunnen dat je steeds meer in jezelf gekeerd raakt als je 33 weken zwanger bent. Het lijkt soms wel alsof je uitsluitend aandacht hebt voor je baby en je eigen gedachten. Dit kan soms vervelend zijn voor je partner of vrienden, maar het is volstrekt normaal dat je je misschien af en toe niet goed kan concentreren op de verhalen van anderen.

Deze fase waarin je meer in jezelf gekeerd raakt, gaat soms ook samen met nesteldrang. Staat alles wel klaar voor de komst van je kindje? Zijn er nog spullen die je aan moet schaffen? Is alles wel goed schoon? Dit zijn vragen die je jezelf – en je partner – waarschijnlijk de komende weken steeds meer af gaat vragen. Ook dit is normaal. Maak de badkamer een extra keer schoon, was de babykleertjes nog een keer extra of laat je schoonmaakster een extra rondje doen. Dit is de beste tijd om achterstallige taakjes nog even op te pakken, want neem van ons aan dat je daar niet meer aan toe komt als je kleintje er eenmaal is. Zolang je nesteldrang en schoonmaakwoede niet een te grote aanslag is op je lichaam, zeggen wij: geef je er rustig aan over!

Checklist 33 weken zwanger

  • Als je nesteldrang op gaat spelen, is het wellicht handig om met lijstjes te werken. Wat moet er nog geregeld worden voor de baby? En wat zou er nog in huis moeten gebeuren? Kan je dat zelf of niet? Zo niet, vraag dan gerust familieleden om even te helpen, of huur een schoonmaakster in.
  • In je eerste trimester heb je waarschijnlijk al aangegeven dat je zwanger bent, waardoor je een kraamverzorgende toegewezen hebt gekregen. In sommige gevallen kan je deze ook zelf kiezen. Rond week 33 of 34 komt hij of zij meestal even langs om kennis te maken. Ook zal ze met je bekijken of alles is geregeld voor de komst van je baby. Maak je geen zorgen als dat nog (lang) niet zo is. Ze geeft je alleen tips en helpt je met het samenstellen van een lijstje van dingen die nog moeten gebeuren.

32 weken zwanger34 weken zwanger 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen