Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

34 weken zwanger – zwangerschapskalender

Als je 34 weken zwanger bent, ben je ongeveer 7,5 maand onderweg. Nog anderhalve maand te gaan!

Sommige aanstaande moeders gaan al met verlof als ze 34 weken zwanger zijn, terwijl andere tot 36 weken doorwerken. Allebei heeft voordelen. Als je nu stopt, heb je -waarschijnlijk- nog rustig de tijd om de komst van je baby voor te bereiden, en nog te genieten van je levens zonder baby. Als je echter nog een paar weken doorwerkt, betekent dit dat je extra weken zal hebben met je baby. De keuze is helemaal aan jou, zolang je werkgever maar tijdig is ingelicht.

Jouw baby in week 34

Ready, set, go! Jouw baby maakt zich vanaf week 34 klaar voor de eindspurt. In de komende 6 weken zal je baby ongeveer een kilo aankomen en ongeveer 10 centimeter groeien. Let op: dit zijn gemiddelden: elke baby groeit op zijn of haar eigen tempo.

Jouw baby is momenteel 44 centimeter lang en weegt ongeveer 2250 gram. Qua grootte is je baby vergelijkbaar met een flespompoen. Het gehoor van je baby wordt steeds beter. Hij of zij kan stemmen van jou en de mensen om je heen nu steeds beter horen. Sommige wetenschappers geloven dat baby’s liedjes of stemmen kunnen herkennen zodra ze geboren zijn. Ga er dus -eventueel samen met je partner- lekker voor zitten en kies wat favoriete liedjes uit!

Jouw lichaam in week 34

Als je 34 weken zwanger bent zal je je door je groeiende buik misschien groter voelen dan ooit. Dat komt onder andere door het feit dat de hoeveelheid vruchtwater rond week 34 op een hoogtepunt is. De hoeveelheid neemt in de komende weken af, om je baby wat meer ruimte te geven om te groeien. Ook zal je merken dat je buik misschien langzaam steeds lager lijkt te zitten. Dit komt omdat je baby rond week 34 aan het indalen in.

Hij of zij wurmt zichzelf langzaam in de baarpositie, met het hoofdje naar beneden. Geen zorgen als je baby nog niet ingedaald is; soms gebeurt dit pas een paar uur voor de bevalling. Je ingedaalde baby kan behoorlijk wat druk uitoefenen op je bekkenbodem of een drukkend gevoel rond je vagina geven. Soms ga je daardoor wat moeilijker lopen, wat misschien een beetje lijkt op waggelen.

Een voordeel van het indalen van je baby is echter wel dat je waarschijnlijk minder last zal hebben van brandend maagzuur. Je baby drukt minder op je maag, en misschien krijg je daardoor wellicht ook iets meer lucht.

Checklist 34 weken zwanger

  • Nog ongeveer 6 weken voordat je baby wordt geboren. Heb je al een idee voor het geboortekaartje? Wil je voor iets simpels gaan, of misschien wel een uniek ontwerp? Wat je ook kiest, maak alvast een document aan met alle adressen van mensen in je omgeving. Scheelt je heel veel zoekwerk zodra de baby eenmaal geboren is!
  • Nu de bevalling nadert, is het belangrijk dat je jezelf ook goed verwend en dat je zoveel mogelijk ontspant. Het volgen van zwangerschapsyoga of het boeken van een zwangerschapsmassage kan enorm helpen.

33 weken zwanger35 weken zwanger

7 belangrijke tips voor jonge en aanstaande vaders (van jonge vaders)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme