7 belangrijke tips voor jonge en aanstaande vaders (van jonge vaders)

Kinderen Thomas Aalderink 19 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Vandaag vier jij misschien wel je eerste Vaderdag, of houd je er sterk rekening mee dat dit volgende jaar gaat gebeuren. In dat geval kun je als jonge of aanstaande vader waarschijnlijk wel wat tips gebruiken. Die kunnen wij je namens Famme zeker geven, maar we kunnen ook de mannen zelf aan het woord laten.

Daarom nemen de mannen van Manners op Vaderdag het stokje even over van hun Famme collega’s. Manners is hét platform voor de moderne man. Van vermaak tot inspiratie, maar ook raadgevende content. Zo helpt Manners je om fit te blijven, het maximale uit je carrière te halen en vaderschap te overleven.

Tips voor jonge en aanstaande vaders

Op Vaderdag richten we ons via Famme even volledig op dat laatste. Vaderschap is één van de mooiste dingen die je kan meemaken, maar het is ook een levensveranderende gebeurtenis. Je leven gaat nooit meer hetzelfde zijn. En geloof ons, je zou ook echt niet anders willen. Vader zijn geeft ongekend veel voldoening, maar het is ook een uitdaging. Daarom een paar belangrijke tips.

1. Zoek naar rust en regelmaat

Een baby kan je leven behoorlijk op de kop zetten. Het is daarom belangrijk om het allemaal niet moeilijker te maken dan het al is. Geef jezelf de ruimte en zorg voor voldoende rust. Het creëren van regelmaat kan daar zeker bij helpen. Dit betekent niet dat je alles tot de minuut moet gaan plannen (dat werkt niet met een kleine), maar het is goed om een ritme te hebben. Een ritme waarin er veel aandacht is voor je baby, maar ook voor jezelf.

2. Blijf ook als vader je eigen ding doen

Zeker in de het eerste jaar draait alles om de baby. Toch is het belangrijk dat je ook ruimte blijft zoeken voor je eigen ding. Maak daarover afspraken met je partner en geef elkaar soms de ruimte. Zo blijven jullie beide fris en vrolijk. Daarnaast moet je niet bang zijn om je baby mee te nemen. Ga samen op pad, spreek af met vrienden en maak reizen. Je bent flexibeler dan je denkt.

3. Maak je niet te druk

Als er ergens veel boeken over geschreven zijn, dan is het wel over ouderschap. Deze zijn enorm waardevol, maar kunnen ook best intimiderend zijn. Hierdoor groeit soms de angst dat je het niet goed doet. Dat is normaal, maar laat het je niet overmannen. Maak je niet te druk en durf op je gevoel te vertrouwen. Je weet waarschijnlijk meer dan je zelf denkt. Twijfel je toch, deel dit dan met je partner, (schoon)ouders of vrienden. Praten met ervaringsdeskundigen is altijd een goede manier om tot rust te komen.

4. De vader-tip van Matthew McConaughey

Vanaf de zwangerschap draait eigenlijk alles om je kindje. Toch is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je partner. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Of zoals Matthew McConaughey ooit zei: “Best thing you could probably do as a father is make sure they see how you love their mother” (Het beste wat je kan doen als vader, is te laten zien hoeveel je van hun moeder houdt).

7x tips voor toekomstige vaders voor te bereiden op de bevalling

Als vader ben je er niet alleen om ervoor te zorgen dat jouw baby op tijd eet en verschoond wordt. Bovenal ben je een voorbeeld. Door alle stress die bij kijken komt, kunnen ook je slechte klanten naar boven komen. Houd er rekening mee dat je kindje dit ook ziet. Onthoud dat je een voorbeeldfunctie hebt. Vooral als het gaat om hoe je met elkaar omgaat. Geef liefde aan je kind, maar ook aan je partner en creëer zo een liefdevolle omgeving voor je kindje om in op te groeien.

5. Werk samen met je partner (en accepteer verschillen)

Samen een baby krijgen, is de beste manier om erachter te komen of jij en je partner kunnen samenwerken. Je hebt elkaar keihard nodig. Het is daarom belangrijk om goed naar elkaar te luisteren en dingen te bespreken. Houd elkaar op de hoogte, sta voor elkaar klaar en accepteer dat jullie soms anders naar dingen kijken. Vooral dat laatste is belangrijk. Iedere ouder heeft zo zijn eigen routine en manieren. Accepteer dit en geef elkaar de ruimte om dingen op je eigen manier te doen.

6. Geniet als vader van kleine momenten

Ouderschap bestaat voor een groot deel uit plannen. Ondanks dat je flexibelere bent met een kind dan je denkt, blijft het belangrijk om vooruit te denken. Een valkuil is dat je hierdoor constant bezig bent met later en te weinig aandacht hebt voor het nu. Enorm zonde. Neem daarom regelmatig de tijd om de toekomst even los te laten en je volledig te richten op je baby. Ga tijdens het geven van een fles bijvoorbeeld geen boodschappenlijstje maken, maar kijk gewoon lekker naar je kleine spruit.

7. Geld-tip: bespaar en investeer in leuke dingen

Het leven anno nu is behoorlijk prijzig en met een baby vliegt het geld nog sneller uit je portemonnee. Dat kinderen duur zijn moet je accepteren, maar zorg er wel voor dat het meeste geld gaat naar de dingen die leuk zijn. Dit doe je door te besparen op dagelijkse zaken. Scoor aanbiedingen en koop in bulk. Zeker op dingen als luiers en voeding kun je zo flink besparen. Maar denk ook aan tweedehands kleding. Ze groeien er zo snel uit, dat het zonde is om nieuw te kopen.

9x dingen die alle aanstaande vaders willen weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme