7x tips voor toekomstige vaders voor te bereiden op de bevalling

Zwanger Demi de Boer 21 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Na maanden wachten op jullie baby, komt de bevalling er eindelijk aan. Als (aanstaande) moeder weet je vast álles over bevallen, maar hoe kunnen vaders zich het best voorbereiden op deze bijzondere gebeurtenis? Het is namelijk niet de bedoeling dat de toekomstige vaders flauwvallen op het moment suprême. Daarom een paar fijne tips om vaders door de bevalling heen te helpen.

Elke vader zal anders reageren tijdens de bevalling van hun partner, toch is het goed om je vast voor te bereiden. Dus voor alle toekomstige vaders: een aantal handige tips zodat jij voorbereid bent op de bevalling.

Tips voor vaders tijdens de bevalling

Met deze tips kun je met alle vertrouwen de verloskamer ingaan.

1. Wees voorbereid op een lange bevalling

Vaak weet je niet hoelang de bevalling gaat duren. Sommige vrouwen persen een paar minuten, maar anderen kunnen er een meer dan een uur over doen. Zorg dus dat je een realistisch beeld krijgt van de duur van een bevalling. Je kunt hiervoor een bevalcursus volgen, boeken lezen of video’s kijken. Vaak helpt het ook door met vrienden te praten over hun ervaring in de verloskamer. Zij kunnen je helpen met de voorbereiding op de bevalling.

2. Alvast op bezoek

Je kunt voordat de grote dag aanbreekt, alvast een keer langs gaan in het ziekenhuis. Gebruik deze mogelijkheid om te bekijken waar jullie je moeten melden, waar je het beste kunt parkeren en waar je eten kunt halen. Als je dit al een keer hebt gezien, zal je hopelijk minder stress en angst ervaren als het zover is.

3. Vergeet je basisbehoeften niet

De bevalling kan een stressvolle gebeurtenis zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je door de achtbaan aan emoties de simpele dingen, zoals eten en slapen, vergeet. Het is dus handig om bewust te zijn van de behoeftes van jou en je partner. Probeer even te gaan slapen, als de bevalling niet snel verloopt en je partner je even kan missen. Vergeet daarnaast niet om genoeg te drinken en eten mee te nemen wat je gemakkelijk kunt opeten. Als je dat namelijk vergeet, bestaat er een kans dat je flauwvalt op het moment dat je partner je écht nodig heeft. Nog een kleine tip, neem geen eten mee met sterke geuren en vergeet geen pepermunt te pakken als je klaar bent. De kans is namelijk groot dat je partner jouw slechte adem, door haar versterkte reuk, niet zal waarderen.

4. Bescherm de wensen van je partner

Een vrouw heeft meestal van tevoren al bepaald welke mensen er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Het is belangrijk dat zij mensen om haar heen heeft die haar ondersteunen en helpen. Als man kun jij deze wens beschermen. Het is handig om tijdens de zwangerschap samen met je partner te bespreken wie er wel en niet aanwezig mogen zijn. Wanneer er een onaangekondigde bezoeker opduikt, is het aan jou de taak om dit op te lossen. Zo kan je partner zich volledig richten op de bevalling, deze taak is al zwaar genoeg.

5. Blijf communiceren

Staan je partner en jij voor een bepaalde keuze tijdens de bevalling? Schroom dan niet om privacy te vragen aan de mensen in de verloskamer. Het kan helpen om samen met je partner kort te overleggen, zodat er een weloverwogen beslissing gemaakt kan worden.

6. Geef je grenzen aan

Als je echt even moet zitten of naar het toilet moet, geef het aan. Het geeft niks als je even een stap terug moet doen. Je bent tenslotte maar een mens, ook tijdens een bevalling. Wil je jouw vrouw liever niet alleen laten? Dan kun je aan een verpleegkundige vragen of ze even bij je vrouw wilt blijven tot jij terug bent. Hoe beter jij je grenzen aan kunt geven, hoe behulpzamer je kunt zijn voor je partner.

7. Het gaat niet om jou

Het is belangrijk om niet te vergeten dat je partner om moet gaan met de pijn van de weeën. Neem het dan ook niet persoonlijk als ze een vervelende opmerking maakt, kortaf reageert of geen antwoord geeft op je vraag. Dit is niet het moment om in discussie te gaan. Zet je er even over heen en help je partner, waar je kunt. Vaak is je aanwezigheid al voldoende. Je kunt bij haar staan, haar hand vast houden en met haar mee ademen. Daarbij kun je tijdens de zwangerschap bespreken wat je partner van je verwacht tijdens de bevalling, bijvoorbeeld geen telefoons aan.

Dit zijn dé nummers om te draaien tijdens de bevalling (aldus onderzoek)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme