Britte Kanters
Britte Kanters Columns 20 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Verloskundige Britte: ‘De 5 meest voorkomende type vaders tijdens een bevalling’

Britte  (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar verhalen.

“Als verloskundige gaat mijn aandacht vooral naar de moeder, en haar baby. Zij is immers zwanger, draagt de baby, en zal haar baby op de wereld brengen. Toch krijg ik ook inzicht in de relatie van de aanstaande moeder en haar partner. Het is heel leuk om te zien hoe ieder koppel hun eigen dynamiek heeft, en hoe iedereen de zwangerschap anders ervaart.

Een baby zal namelijk niet alleen het leven van de moeder veranderen, ook het leven van de partner zal nooit meer hetzelfde zijn. Zij zullen immers de transitie maken van ‘man’ naar ‘papa’, en zullen een belangrijke rol gaan vervullen in het leven van hun zoon of dochter. Het is dan ook normaal dat vaders veel vragen hebben. Ik merk dan ook dat sommige (niet allemaal!) aanstaande papa’s nog geen idee hebben wat er van hen verwacht wordt.

Verschillende soorten papa’s

Ik heb inmiddels acht jaar ervaring als verloskundige en heb ontelbaar veel vaders voorbij zien komen. Ik ben van mening dat er geen goede of slechte aanpak bestaat, zolang de intenties natuurlijk juist zijn. Toch hebben sommige vaders wel een heel bijzondere manier om hun goede bedoelingen te uiten. In de afgelopen jaren hebben een aantal vaders een onvergetelijke indruk achter gelaten. Grofweg kan ik dan ook een aantal papa’s categoriseren.

De sportpapa

Jep. Hij bestaat. De papa die geen belangrijke sportwedstrijd wilt missen. Ik ben dan ook niet meer verbaasd als hij tijdens de bevalling met een tablet in zijn handen staat om de livestream op de voet te volgen. Tussen de weeën door kan hij zo de score in de gaten houden. Je kunt zeggen wat je wilt: multitasken kan hij wel.

De pizzapapa

Sommige vrouwen zijn ontzettend misselijk tijdens de weeën. Zeker als de bevalling wat pittiger begint te worden kan misselijkheid behoorlijk opspelen. Ik kan me dan voorstellen dat een vader (die twee meter verderop zit) smikkelend een pizza naar binnen werkt, niet bepaald helpt. En dan met goede bedoelingen vraagt: ‘schat wil je echt geen stukje?’.

De stille papa

Deze stille papa is moeilijk te lezen. Hij zegt niet zoveel en houdt zich sterk. Wanneer je voor de twintigste keer vraagt of alles oké is, zal hij standvastig met ‘ja’ antwoorden. Toch zijn dit de papa’s die we in de gaten moeten houden. Er is namelijk een grote kans dat deze stille papa zal flauwvallen. En dat willen we natuurlijk vermijden! Tijdens het flauwvallen kan hij zich behoorlijk bezeren en de geboorte van zijn kind missen. Daarnaast zal zijn partner haar steun en toeverlaat moeten missen.

De stoere papa

Deze stoere papa houdt zich heel groot. Emoties? Daar doet hij niet aan. Hij verkondigt dan wel duizend keer dat hij nooit huilt. Om vervolgens zakdoeken vol te janken als hij zijn zoon of dochter eindelijk in zijn handen sluit. Prachtig.

De ongemakkelijke papa

Naar mijn mening de meest aandoenlijke vader van allemaal. Deze papa is zó ongemakkelijk dat hij niet weet hoe hij zich moet gedragen. Hij weet zich geen houding te geven, en maakt de ene foute grap na de andere. Als er na de bevalling vaginaal gehecht moet worden omdat er een scheurtje is ontstaan, zal hij dan ook zeggen ‘dat er gerust een extra hechting gezet mag worden zodat het strak genoeg is’.

Super cringy, want de onzekerheid druipt eraf en niemand lacht mee. Je ziet de kersverse moeder dan ook met haar ogen draaien, haar man terecht wijzen, of soms enkel diep zuchten. Dus lieve aanstaande papa’s: als het ooit zover is, slik deze opmerkingen dan alsjeblieft in.

Alle gekheid op een stokje. Het is prachtig om te zien hoe deze papa’s hun vrouw proberen te steunen; ieder op hun eigen manier. Ik applaudisseer voor allemaal. Liefde uit zich in vele vormen.”

Om de week houdt verloskundige Britte Kanters (30) je bij Famme op de hoogte van haar verhalen in de praktijk waar ze werkt.

verloskundige Britte, geboorteplan
Britte is werkzaak als verloskundige bij praktijk Elle vroedvrouwen. Bron: Eigen foto.

Verloskundige Britte: ‘Door een gat in het bevalbad staat in no time de slaapkamer blank’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme