Hoe ziet een miskraam eruit?

Zwanger Lise Steegmans 21 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Of je nu zwanger bent, niet zwanger bent of nog niet weet dat je zwanger bent. Onverwacht vaginaal bloedverlies is altijd even schrikken. Ook is het moeilijk te zien of er sprake is van een vroege miskraam of ongesteldheid. Als het geen ongesteldheid is, hoe weet je dan hoe een miskraam eruit ziet?

Het vervelende aan miskramen is dat het een toevallig en willekeurig proces is waar je helaas niets aan kunt doen.

Aanlegstoornis

Een miskraam is een gezond, natuurlijk selectieproces, een proces dat bij één op de tien zwangerschappen in de eerste twaalf tot veertien weken plaatsvindt. Bijna altijd is de oorzaak van een miskraam een aanlegstoornis, waarbij er iets is misgegaan tijdens de celdeling. Door deze stoornis in de aanleg groeit het vruchtje niet verder en wordt het afgestoten.

Dit afstotingsproces leidt tot vaginaal bloedverlies en vaak ook tot buikpijn, twee duidelijke tekenen van het begin van een miskraam. Toch wil dat niet zeggen dat in zo’n geval een zwangerschap duidelijk te herkennen is.

Hoe ziet een miskraam eruit?

Heb je al een echo gehad en was daarop een duidelijk embryo te zien? Dan kun je nu ook het embryo zien, dat in de meeste gevallen roze is. Maar het embryo kan ook in het vruchtzakje verborgen zitten tussen stolsels.  Stolses zijn klonten bloed die lijken op drilpudding of gelatine. Vaak zijn ze helder rood en vrij stevig. In grootte kunnen ze variëren van heel klein tot vuistgroot. Het vruchtzakje is te herkennen als een piepklein ballonnetje dat is gevuld met helder vocht. Mocht je dit tegen het licht houden, dan zie je soms een vruchtbeginsel (het embryo) of een foetus zitten. Dat hangt af van de zwangerschapsduur. Een embryo dat is afgestoten bij zes weken zwangerschap zal niet groter zijn dan een rijstkorrel. De kans dat je deze vindt tussen de stolsels en het weefsel is zeer klein.

Omdat het vruchtje vaak nog heel klein is, wordt het bij veel miskramen niet opgemerkt. Als je niet weet dat je zwanger bent, wordt dit bloedverlies vaak afgeschreven als menstruatiebloed.

Miskraam compleet

Nadat alle stukjes zwangerschapsweefsel van het baarmoederslijmvlies zijn afgestoten, neemt het bloedverlies en de pijn af. Aan de hand van het bloed is niet altijd duidelijk te zien of de miskraam compleet is. Een miskraam kan zich binnen één dag voltrekken, maar kan ook enkele dagen of weken duren. Je kunt ervan uitgaan dat een miskraam compleet is, als:

  • je duidelijk weefsel of stolses hebt verloren,
  • en daarna de pijn meteen is afgenomen,
  • als ook het bloedverlies.

Wanneer de menstruatieklachten en het bloedverlies blijfven aanhouden, is de kans groot dat de miskraam niet compleet is. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Dat kan als je:

  • veel bloedverlies hebt, je duizelig bent of bijna flauwvalt,
  • meer dan 24 uur pijn en bloedverleis blijft houden,
  • pijnstillers als paracetamol niet meer werken,
  • koorts hoger dan 38 graden hebt.

Wat nu?

Overigens hoef je geen moeite te doen om het bloedverlies en je miskraam op te vangen. Het mág wel, als je dat fijn vindt, maar hoeft niet. In het ziekenhuis doen ze geen verder onderzoek naar de oorzaak van een miskraam. Mocht je afscheid willen nemen en je miskraam willen bewaren, dan kun je dit het beste in een potje met water doen.

Wist je dat je ook een miskraam zonder bloedverlies kunt hebben? Daar kun je hier alles over lezen.

5x tips voor de verwerking van een miskraam

igezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme