Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is de oorzaak van een miskraam?

Helaas eindigt ongeveer één op de tien zwangerschappen in de eerste twaalf tot veertien weken in een miskraam. Als het je overkomt, is het begrijpelijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van de miskraam. Wat kan het zijn?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn lichamelijke inspanning, stress of een val- of vrijpartij vrijwel nooit de oorzaak van een miskraam.

Oorzaak van een miskraam

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbaar embryo. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. Die chromosoomafwijking is toevallig en willekeurig, je kunt er niets aan doen. Door deze stoornis in de aanleg groeit het vruchtje niet verder en wordt het afgestoten.

Dit is eigenlijk een gezond, natuurlijk selectieproces. Bovendien is deze chromosoomafwijking zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Daarom is een eerste miskraam geen reden voor nader onderzoek. Pas bij meerdere miskramen kun je doorverwezen worden voor uitvoerig onderzoek, voor een eventuele onderliggende oorzaak.

Kans op een miskraam

Wanneer is er eigenlijk sprake van een miskraam? Als je je baby tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap verliest, dan noemen we dat een miskraam. Overlijdt de baby na zestien weken in de baarmoeder of tijdens de bevalling, dan noemen we dat een stilgeboorte.

Een miskraam komt voor bij een op de tien vrouwen. Naar mate vrouwen ouder worden, neemt ook de kans op een miskraam toe. Hieronder zie je een overzicht van de kans op een miskraam per leeftijd:

35 jaar en jonger: 1 op de 10 vrouwen krijgt een miskraam
Tussen 36 en 40 jaar: 2 op de 10 vrouwen
Tussen 40 en 45 jaar: 3 op de 10 vrouwen
Ouder dan 45 jaar: 5 op de 10 vrouwen

In dit overzicht kun je zien hoe groot de kans op een miskraam per week is.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wil je meer lezen over een vroege miskraam, een missed abortion of een miskraam zonder bloedverlies? Daar kun je hier meer informatie over vinden. 

Een miskraam zonder bloedverlies, wat merk je dan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme