5 dingen die iedere moeder van een prematuur kind van tevoren had willen weten

Zwanger Wilma Groothuis 2 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

In Nederland wordt ongeveer 7 tot 8 procent van de kinderen prematuur geboren. Dat betekent dat de baby geboren wordt vóór de 37ste week van de zwangerschap. Een vroeggeboorte gebeurt vrijwel altijd onverwachts, waardoor je er niet op voorbereid bent. Daarom vertellen wij je vijf dingen die moeders van een prematuur kind, achteraf gezien, graag eerder hadden geweten.

Je weet van tevoren nooit hoe je zwangerschap verloopt. Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat en je kindje gezond geboren wordt. Maar het kan gebeuren dat je baby te vroeg geboren wordt. Vaak gaat het dan allemaal opeens heel snel en laat je het over je heen komen, want je hebt niet echt een keus. Wist je nou maar voorafgaand aan de bevalling van een prematuur kind wat je te wachten stond.

Wat moeders van een prematuur kind graag eerder hadden geweten

Daarom staan hier de vijf dingen die iedere moeder van een prematuur kind van tevoren had willen weten op een rijtje.

1. Het kan iedereen overkomen

Een vroeggeboorte kan iedereen overkomen. Hoe gezond je ook leeft en hoe goed je je ook voelt tijdens je zwangerschap. Een vroeggeboorte kun je vaak niet zien aankomen, dus ook achteraf gezien had je het niet kunnen weten of aanvoelen. Een prematuur kind is dan ook nooit de schuld van de zwangere vrouw.

Je hebt er waarschijnlijk alles aan gedaan om een gezonde zwangerschap te hebben, maar er kunnen nou eenmaal dingen misgaan. Daarom kan het verstandig zijn om niet pas tot het laatste moment te wachten met het inpakken van je ziekenhuistas. Je weet namelijk nooit wanneer de bevalling precies gaat plaatsvinden en je hem opeens nodig hebt.

2. Het is een schokkende ervaring

Juist omdat je nog niet bent ingesteld op een bevalling, kan het allemaal heel onwerkelijk voelen. Misschien was je net daarvoor gewoon nog aan het werk of iets leuks aan doen. Het kan zijn dat je je er nog niet helemaal klaar voor voelt, omdat je je focuste op een bepaalde datum. Dit moment verandert je leven, dus het is niet gek dat je de situatie als schokkend ervaart.

Daarna ga je opeens met een baby naar huis en moet je in de dagen en weken daarna wennen aan een nieuwe realiteit. Dat kost tijd. Als je het gevoel hebt dat het allemaal te snel gaat, vraag dan vooral om hulp bij vrienden en familie. Zij kunnen je helpen om deze grote verandering te verwerken.

3. Vroegtijdig bevallen is niet de betere optie

Vroegtijdig bevallen betekent bevallen van een kleinere baby. Mensen denken weleens dat het makkelijker is om van een prematuur kind te bevallen, maar het is zeker niet een betere optie. Bij een vroeggeboorte komt een heleboel stress en zorgen kijken.

De gezondheid op korte termijn, maar ook op lange termijn houdt deze ouders bezig. En ook speelt de vraag of hetzelfde zal gebeuren bij eventuele toekomstige zwangerschappen.

4. Medische professionals zijn voorbereid

Ondanks dat het logisch is dat er bij een vroeggeboorte veel stress en zorgen komen kijken, is het goed om te weten dat medische professionals voorbereid zijn op dit soort gevallen. We leven in een tijd waarin er gelukkig veel kennis is en er veel mogelijkheden zijn, waardoor het geen slechte tijd is om te bevallen. Zo kunnen er weeën opgewekt worden, een bevalling kan worden uitgesteld, er zijn couveuses en voedingssondes en er zijn geweldige dokters en verplegers die je kunnen helpen. Het is een geruststelling om te weten dat je in goede handen bent.

5. Het komt vaak goed

Natuurlijk zijn er verdrietige verhalen waarbij de afloop niet gaat zoals gehoopt. Dat mogen we ook zeker niet vergeten, maar gelukkig is het zo dat ook heel veel bevallingen uiteindelijk goed verlopen. Natuurlijk is er een groot verschil tussen premature kinderen. Zo is een prematuur kind dat met 35 of 36 weken geboren wordt vaak veel groter en sterker dan premature kinderen die bijvoorbeeld rond de dertig weken worden geboren.

86-jarige man leert zichzelf breien zodat hij mutsjes kan maken voor prematuurtjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme