40 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoera! 40 weken zwanger! Vandaag is je uitgerekende datum! Sommige aanstaande moeders zien dit als een heuglijk feit, terwijl anderen er van balen dat ze nog steeds niet zijn bevallen.

Maar neem van ons aan, je kindje zal nu niet meer lang op zich laten wachten.

Jouw baby in week 40

Na 9 maanden warm en veilig in jouw buik rond gezwommen te hebben, is jouw baby ready to go. De longetjes zijn helemaal uitgerijpt als je 40 weken zwanger bent. Alleen de hersenen ontwikkelen zich nog verder, maar dit proces gaat gewoon door zodra je baby in je armen ligt.

Je baby heeft genoeg vet op het lichaam, prachtige vinger- en teennageltjes en misschien wel een dikke bos haar. Je baby weeg nu gemiddeld 3500 gram en is ongeveer 50 centimeter lang. Qua grootte komt dit overeen met een watermeloen. Nu is het wachten op het moment dat je kleintje eruit wilt.

Bestaat dé uitgerekende datum eigenlijk wel? ‘Inleiden met 42 weken is niet verplicht

Jouw lichaam in week 40

Als je 9 maanden zwanger bent (je leest het goed, 9 hele maanden zwanger), is de kans groot dat je niet meer goed kan ontspannen tot de baby er is. Je bent je bewust van elk gevoel dat kan betekenen dat de bevalling is gestart. Veel vrouwen geven aan meer harde buiken te krijgen, die langzaam overgaan in voorweeën.

Andere vrouwen merken op dat ze vruchtwater aan het lekken zijn als ze rond de 40 weken zwanger zijn. Bij lang niet alle vrouwen veroorzaakt dit een vloedgolf die je vaak ziet in films. Er kunnen kleine scheurtjes ontstaan waaruit vruchtwater ontsnapt. Vang deze druppels op en ruik eraan. Ruikt het zoet en is het doorzichtig of een beetje roze? Grote kans dat je vliezen beginnen te breken. Bel dan altijd je verloskundige.

Checklist 40 weken zwanger

  • Als het goed is, heb je alles klaar staan voor de komst van je kindje. Zorg ervoor dat je telefoon te allen tijde opgeladen is, dat de auto genoeg benzine heeft en je vluchtkoffer klaarstaat. Het is raadzaam om misschien een molton op je matras te leggen, of iets anders dat absorbeert. De kans is aanwezig dat je vliezen ‘s nachts breken.
  • Heb je nog wat energie en heb je het gevoel dat de baby zich de komende dagen nog niet zal gaan melden, kook dan wat maaltijden vooruit en vries deze in. Denk aan een lekkere lasagne met veel groenten. Zodra je eenmaal bent bevallen en je bent weer thuis met baby, zal je hier waarschijnlijk weinig zin in en tijd voor hebben.

39 weken zwanger

De voordelen van cocoonen met alleen je partner en baby in de kraamperiode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen