39 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het einde is in zicht! Als je 39 weken zwanger bent is jouw baby officieel voldragen. Als hij of zij in vanaf deze week wordt geboren, is er geen sprake meer van een te vroege geboorte.

Je baby is er helemaal klaar voor, en de kans is groot dat jij dat ook bent! Haal diep adem en tel tot 10; je baby zal niet lang meer op zich laten wachten!

Lees hier tips van andere moeders om de laatste loodjes van je zwangerschap dragelijker te maken

Jouw baby in week 39

Als je 39 weken zwanger bent, heeft je baby nagenoeg geen ruimte meer om te bewegen. Dit betekent dat je elke beweging zal voelen, maar dat die bewegingen ook weer minder groot zijn dan toen je kleintje nog wat meer ruimte had.

Hij of zij is in principe ready to go, maar groeit nog steeds elke dag door! De hersenen blijven zich ontwikkelen (en dit proces gaat vanzelfsprekend door na de bevalling) en grote kans dat de nageltjes van je baby nu boven de vingertjes uitkomen. Je baby is nu ongeveer 3300 gram en 49 centimeter lang. Qua grootte komt hij of zij overeen met een pompoen.

Jouw lichaam in week 39

Grote kans dat je helemaal klaar bent met zwanger zijn. Je voelt je moe, groot, immobiel en je wilt waarschijnlijk je lichaam weer terug. Heel erg begrijpelijk!

Als je 39 weken zwanger bent, zal je waarschijnlijk last hebben van toegenomen afscheiding, kramp in je benen en kortademigheid. Slapen zal lang niet meer zo lekker gaan als in het begin van je zwangerschap, dus gun jezelf een middagdutje (of meerdere!) als je daar aan toe komt.

Ook zal je merken dat het hoofdje van je baby in je bekkenbodem voor steeds meer ongemak zorgt. Hij of zij is zodanig ingedaald, dat je soms misschien wat pijnscheuten zal ervaren. Dit wordt veroorzaakt door het hoofdje van je baby die op verschillende zenuwen drukt. Heel erg vervelend, maar hou nog even vol; dikke kans dat je baby er binnen 1 of 2 weken is!

Checklist 39 weken zwanger

38 weken zwanger40 weken zwanger 

Een dysmatuur kind: wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen