38 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je 38 weken zwanger bent, ben je waarschijnlijk non-stop bezig met de geboorte van je baby. De bevalling kan vandaag beginnen, maar het kan ook nog een paar weken op zich laten wachten.

Grote kans dat deze onzekerheid je parten begint te spelen en dat je constant op zoek bent naar tekenen dat de bevalling begint. Probeer zo rustig mogelijk te blijven. De baby komt, wanneer ‘ie komt!

Jouw baby in week 38

Je baby zal nu ongeveer 48 centimeter lang zijn, en weegt rond de 3200 gram. Qua lengte is je baby nu te vergelijken met een forse prei. Onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat jongetjes ongeveer 120 gram zwaarder zijn dan meisjes. En alle baby’s groeien natuurlijk op hun eigen snelheid en curve. Is je baby een stukje kleiner, of juist zwaarder? Helemaal geen probleem; zolang je verloskundige tevreden is over de groei, is er niets om je zorgen over te maken.

Hij of zij is in deze laatste weken nog zoveel mogelijk vet aan het opslaan, zodat het de eerste dagen buiten jouw lichaam kan overleven. Grote kans dat jouw baby nu al een fors pak haar op het hoofdje heeft, alhoewel er ook genoeg baby’s zonder worden geboren.

Als je 38 weken zwanger bent, zal het witte vetlaagje op de huid van je baby langzaam loslaten. Je zal er waarschijnlijk nog wel wat van op je baby zien, maar het grootste deel laat nu los. Je baby bereidt zich voor op de geboorte.

Jouw lichaam in week 38

Met de dag zal je je minder comfortabel voelen. Zowel in je hoofd als fysiek. Je voelt je groter dan ooit, en dat is natuurlijk niet vreemd. Je draagt een praktisch voldragen kind bij je, met alle toeters en bellen die erbij horen. Zo weegt je placenta nu ongeveer 500 gram, en is 20 centimeter lang en 2,5 centimeter dik. Ook allerlei andere toevoegingen draag je mee, waardoor je gewicht voor jouw gevoel nu misschien op een piek is. Op dit moment is je totale gewicht op de volgende manier verdeeld:

1. Baby
3200 – 3500 gram

2. Vruchtwater

800 gram

3. Placenta en vliezen

750 gram

4. Extra bloed van moeder
1450 gram

5. Borsten
400 gram (zwaarder dan voor de zwangerschap)

6. Baarmoeder

1000 gram

7. Opslag extra vet

2100 gram

8. Extra vocht

2000 gram

In totaal opgeteld kom je op ongeveer 12 kilo extra. En bij elke vrouw is deze verdeling anders! Geen zorgen als je hieronder of erboven zit. Het is slechts een opsomming van al het gewicht in verschillende vormen dat je als aanstaande moeder met je meedraagt!

Wist je dat onderzoek uitwijst dat ook mannen aankomen tijdens zwangerschap

Probeer het dus echt rustig aan te doen als je 38 weken zwanger bent. Zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt en neem tussen activiteiten veel rust. Harde buiken kunnen je anders gaan teisteren, net als frequent toiletbezoek, brandend maagzuur en een baby die met het hoofdje steeds meer op je bekkenbodem zal gaan drukken. Try to relax!

Checklist 38 weken zwanger

  • Als je 38 weken zwanger bent, is het verstandig om nog alerter te worden op symptomen dat de geboorte eraan zit te komen. Hou je stoelgang in de gaten en check het wc papier goed als je je afveegt. Kijk elke ochtend en avond even of je handen, voeten en benen niet overmatig opgezwollen zijn, en wees alert op harde buiken.
  • Maak je je zorgen over de rit naar het ziekenhuis als het eenmaal zo ver is? Rij de route dan al eens met je partner, vriend of familielid. Kijk waar de knelpunten zitten en time hoe lang je erover doet. Dat geeft je vast meer rust! Ben je van plan thuis te bevallen? Dan is het verstandig om je bed nu al op klossen te laten zetten, en alles in huis te halen wat je verloskundige nodig kan hebben.

37 weken zwanger39 weken zwanger

25 simpele manieren om net even wat extra aandacht aan je kids te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen