Onderzoek: zwangerschapsvergiftiging kan hersenfuncties jarenlang verstoren

Gezondheid Lise Steegmans 3 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Zwangere vrouwen die zwangerschapsvergiftiging (ofwel pre-eclampsie) hadden tijdens hun zwangerschap krijgen vaak te horen dat de klachten meteen over zijn na de geboorte van de baby. Uit nieuw onderzoek blijkt nu het tegendeel: zwangerschapsvergiftiging kan de hersenfuncties jarenlang verstoren.

Uit eerder onderzoek bleek al dat zwangerschapsvergiftiging leidt tot blijvende schade, die nog jarenlang zichtbaar is in de ogen.

Zwangerschapsvergiftiging verstoort hersenfuncties

Uit de DECONNECT-studie, een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de verloskunde & gynaecologie-afdeling van Maastricht UMC, blijkt dat veel vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, langdurig psyschische en emotionele klachten ervaren in hun dagelijkse leven.

Geheugenverlies

Deze klachten gaan gepaard met geheugenverlies. Uit het onderzoek blijkt dat de hersengebieden waar emoties en geheugen worden gereguleerd vele jaren na de bevalling in functie te verschillen van vrouwen die probleemloos zwanger zijn geweest.

Verstoring van het hersenweefsel

Bovendien blijkt de bloed-hersen-barrière, een cruciale grens tussen bloed en hersenen, bij vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging in de voorgeschiedenis veel meer lekkage te vertonen. Vergeleken met vrouwen zonder deze voorgeschiedenis is de lekkage gemiddeld acht jaar na de bevalling meer dan vier keer groter. Die lekkage is ongunstig, want dit vergroot de kans op verstoring van het hersenweefsel.

Hersenonderzoeker Lisanne Canjels, werkzaam in zowel het transmuraal vrouwen dagcentrum Maastricht UMC+ en Radboud UMC, beschrijft haar bevindingen in twee artikelen in het wetenschappelijke tijdschrift Ultrasound in Obstetrics and Gynecology: “De ziektelast is misschien wel veel groter en langduriger dan we altijd hebben aangenomen. Binnen ons overkoepelende expertisecentrum voor vaatgezondheid bij vrouwen blijven we verder zoeken naar de gevolgen, maar ook oplossingen voor deze problemen. Er zijn meerdere studies onderweg om hier meer duidelijkheid aan te geven.”

Stephanie (30) had pre-eclampsie: ‘We gaan bevallen mevrouw, vandaag nog!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme