Mirte: ‘Mijn dochter trok elke avond haar haren en wimpers uit’

Persoonlijk Laurien Bleeker 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De dochter van Mirte begon met het draaien van plukjes haar rondom haar vinger wanneer ze moe was, maar uiteindelijk plukte ze haar haren eruit en kreeg ze kale plekken. Ook haar wimpers trok ze uit: “Ik vond ze ‘s morgens terug op haar kussen.”

Mirte (36): “Het begon allemaal toen mijn dochter een jaar of twee was en ze begon met duimen. Tijdens het duimen draaide ze een pluk haar om haar vingers en ze ging soms zo lang door dat ze of vast zat met haar vinger, of de pluk was een hele klit geworden. Leek een beetje op een dreadlock. Ze bleef dit doen en begon toen ook haartjes uit haar hoofd te trekken. Niet veel, maar steeds een stuk of vijf of zo.

Dit gebeurde vaak wanneer ze moe was, net in bed lag, televisie aan het kijken was of in de auto bijvoorbeeld. Wanneer ze niets te doen had eigenlijk. Ik probeerde erop te letten en er dan wat over te zeggen en dan stopte ze wel weer even. Maar ik kon natuurlijk niet de hele dag door checken of ze aan het plukken was. Ze gaat ook naar de opvang, als ze daar in bed aan haar haren plukte, zag natuurlijk ook niemand dat. En ook als wij haar ‘s avonds naar bed brachten, plukte ze aan haar haren. Zo vond ik de volgende ochtend hele plukken haar op haar kussen terug.

Haren en wimpers plukken

En zo ging het van kwaad tot erger: er ontstonden kale plekken op haar hoofdje, vooral achter haar oren. En toen begon ook ze ook nog haar wimper- en wenkbrauwhaartjes eruit te plukken. Ik ben ermee naar de huisarts geweest, omdat ik bang was dat het ergens door zou komen. Een aandoening of een gebeurtenis of zo… Maar dat was niet het geval, waarschijnlijk was het een tik, een gewoonte, en dat kon afgeleerd worden. Ik kreeg enkele tips en ging daar meteen mee aan de slag.

Omdat het vaak gebeurde wanneer ze in bed lag, gaven we haar een slaapzak aan waar ik wantjes aan vastgemaakt had. Zo kon ze in bed in ieder geval niet meer aan haar haartjes plukken. Leuk vond ze dat niet natuurlijk, maar we bleven elke avond bij haar om haar te troosten tot ze sliep. Dat hielp al heel goed. Eindelijk vond ik geen wimpers en plukjes haar meer op haar kussen de volgende ochtend!

Ze is er eindelijk van verlost

Voor overdag gaven we haar iets anders om vast te houden als ze bijvoorbeeld even televisie wilde kijken. Een nieuwe knuffel die ook graag tv wilde kijken, dus die moest ze op haar schoot vasthouden. Af en toe zag ik haar handje nog wel naar haar haren gaan, maar dat hielden we een paar weken heel goed in de gaten. En ook aan de leidsters van haar opvang hebben we doorgegeven dat het haren plukken problematisch werd en gevraagd of ze haar extra goed in de gaten wilden houden.

Dit heeft geholpen gelukkig. Met ups en downs is ze een jaar later helemaal verlost van het plukken van haar en haren en wimpers. We hopen dat het hierbij blijft en dat het echt alleen maar een aangeleerde slechte gewoonte was.”

Krijgt jouw baby dikkere haren na het scheren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme