Hoe laat je je kind zelfstandig spelen? Deze handige tips zijn goud waard

Opvoeden Valéry de Voijs 3 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Heel leuk om voor de derde keer gezamenlijk die treinrails op te bouwen, of samen de dino’s in de tuin te zoeken, maar wat als je er een keer geen tijd voor hebt? Of er simpelweg geen energie voor kan opbrengen? Daarbij heeft zelfstandig spelen voor je kinderen ook een heleboel voordelen. Met deze tips laat jij je kind binnen no time zelfstandig spelen.

Zonder schuldgevoel.

Zelfstandig spelen

Het is soms moeilijk om die balans te vinden tussen samen spelen, of je kinderen zelfstandig die blokken op te laten stapelen. We vinden het vaak maar al te gezellig om tijd samen door te brengen. Toch is het belangrijk om je kind zelfstandig te laten spelen.

Hoe schuldig we ons ook kunnen voelen als we onze kleintjes zien worstelen, of moederziel alleen tegen een barbie horen brabbelen, toch moeten we niet vergeten dat het bijbrengen van zelfstandigheid nu ook eenmaal bij de opvoeding hoort.

Maar hoe stimuleer je nu dat zelfstandig spelen? Voormalig lerares Alanna Galo is niet alleen coach, maar ook nog eens moeder van vier kids en heeft het platform Play Learn Thrive opgericht waar ze handige tips deelt.

Volgens haar kunnen we op deze manier onze kinderen het beste aansporen om zelfstandig te leren spelen:

Doe speelgoed weg

Geef het toe; wanneer je jezelf door die speelgoedkisten heen worstelt zal je stresslevel de hemel inschieten. Hoe kom ik in hemelsnaam aan deze troep? Wat moet een kind met twintig kraanwagens? Juist. Het is overwhelming. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind.

Galo adviseert om (minstens!) de helft van ons speelgoed weg te doen: “Doe de helft weg en let the magic happens.” Toch een tikkeltje moeilijk om afstand te doen van al dat speelgoed? Zet de helft op zolder, of verstop het in een opbergkast. Denk aan kwaliteit over kwantiteit. Cliché, maar waar.

Stop met vergelijken

We doen het allemaal. Zitten we eindelijk zonder schuldgevoel eventjes op de bank. Kopje koffie in de ene hand. Telefoon in de andere. Je zit eventjes in je eigen wereldje terwijl je kinderen op de achtergrond zelfstandig aan het spelen zijn. Tot je social media opent en je de ene na de andere moedervriendin (of één van de vele influencer-moeders die jij sinds je zwangerschap bent gaan volgen) voorbij ziet komen. Allemaal spelend en poserend met hun kinderen. Dag kopje koffie, hallo schuldgevoel. Stop daarom met vergelijken, en laat social media even voor wat het is. Je doet het hartstikke goed, dus laat je niet gek maken.

Houd het simpel

Koop je een dure kraanwagen die met een bestuurbare afstandbediening de belletjes kan laten afgaan en lampjes kan laten oplichten, kijkt je kind er niet naar om. Je zoon of dochter vermaakt zich liever met dat bubbeltjespapier wat toevallig bij een pakketje zat. Toch is het geen verrassing. Kinderen houden van simpele dingen. Juist met simpel speelgoed kunnen je kunnen dan ook perfect zelfstandig spelen.  Succes (en geniet van dat kopje koffie zometeen)!

Kinderen met deze sterrenbeelden kunnen het beste alleen spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme