5x de leukste boeken met stoere, sterke meisjes in de hoofdrol

Kinderen Lise Steegmans 8 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Lieve meisjes en stoere jongens. Aardige prinsesjes en dappere prinsjes. In menig kinderboek liggen de ouderwetse rolpatronen van een man en een vrouw al vanaf de eerste bladzijde vast. Zonde, wat mede daardoor geloven meisjes vanaf hun zesde al niet meer in hun eigen talenten. Wil je daar wat aan veranderen? Begin bij het begin en haal een kinderboek met vrouwelijke rolmodellen in huis.

De meisjes uit de verhalen van deze kinderboeken zijn stoer, sterk, weerbaar en zelfverzekerd. En ook nog eens aardig, nah!

Kinderboek met vrouwelijke rolmodellen

Jongens zijn stoere helden die avonturen beleven. Meisjes moeten gered worden en zich netjes gedragen. In veel kinderverhalen is dat de strekking van het verhaal. Gelukkig leven we in een tijd waarin er ook genoeg andere inzichten worden aangeboden. Inzichten die laten zien dat meisjes óók dapper en stoer kunnen zijn.

  1. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
  2. Het meisje dat nooit fouten maakte
  3. Van klein tot groots
  4. Pippi Langkous
  5. Floddertje

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Wie op zoek gaat naar een kinderboek met vrouwelijke rolmodellen komt als eerste bij Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes uitDit is veruit het bekendste voorleesboek over vrouwelijke rolmodellen en dat is niet zo gek. In dit boek staan namelijk 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen zoals Serena Williams, Beyoncé, Michelle Obama en Cleopatra. Alle vrouwen hebben, bij wijze van, hun eigen sprookje geschreven en de wereld veranderd.

Het meisje dat nooit fouten maakte

Meisjes groeien op met het idee dat ze geen fouten mogen maken. Dat is moeilijk te bevatten, maar toch is het zo. Dit boekje geeft een kleine inkijk in de belevingswereld van een meisje dat het gevoel heeft dat ze geen fouten mag maken.

De hoofdpersoon is Isabella en zij heeft, inderdaad, nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit hartverwarmende verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren.

Kinderboek met vrouwelijke rolmodellen

Van klein tot groots

Van klein tot groots is een serie waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Rosa Parks, Anne Frank, Frida Kahlo, allemaal hebben ze een eigen boek – voorzien van prachtige illustraties – in deze serie. Ieder boek laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. Het motto van het Rosa Parks-boekje luidt dan ook Lees Rosa, wees Rosa! 

Kinderboek met vrouwelijke rolmodellen

 

Pippi Langkous

Heb je het over sterke meisjes die goed voor zichzelf kunnen zorgen en opkomen, dan mag Pippie Langkous natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Ze is de uitvinder van het motto ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Plus, ze is het sterktste meisje ter wereld, woont helemaal alleen in Villa Kakelbont en zorgt ook nog eens goed voor haar paard en aapje.

Floddertje

Dat meisjes niet altijd netjes, braaf en schoon zijn, daar is Floddertje het voorbeeld van. Sterker nog, Floddertje is vaker vies dan schoon. Want wat Floddertje en haar hond Smeerkees ook ondernemen, iedere keer wordt het een heerlijke puinhoop. En iedere keer is de conclusie: het is niet erg om een beetje vies en smerig te zijn.

Kinderboek met vrouwelijke rolmodellen

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor kinderboeken? Dit is de top 5 meest vertaalde kinderboeken ter wereld.

De 5 mooiste kinderboeken met wijze levenslessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme