Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 9 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Giraffen en vliegende tapijten: dit zijn de meest voorkomende dromen bij kinderen

“Ik zag mijn hoofdkussen vanuit mijn bed omhoog vliegen. Wanneer het kussen naar rechts vloog, zag ik de giraffe in mijn kast. De giraffe pakte mij beet en zwaaide me in het rond. En toen werd ik wakker.” Aldus een jongen wanneer hem gevraagd werd waar hij over droomt. Net als volwassenen, hebben kinderen voldoende te verwerken. Deze verwerking resulteert vaak in dromen. Dit zijn de meest voorkomende dromen bij kinderen.

Het is heel normaal dat kinderen dromen. Gedurende de dag krijgen kids te maken met allerlei nieuwe ervaringen of angsten die ze in hun onderbewustzijn opslaan. Het is een gezonde manier om gebeurtenissen, emoties en gevoelens te verwerken.

Meest voorkomende dromen bij kinderen

Benieuwd waar jouw kleintje ‘s nachts van droomt? Wij zetten de meest voorkomende dromen voor je op een rij.

Dieren

En niet zomaar dieren. Wanneer jullie een uitstapje naar de dierentuin hebben gemaakt, zal die leeuw in het geheugen van je kind zijn blijven hangen. Grote gevaarlijke dieren als leeuwen, beren of haaien komen in dromen voorbij en verstoren vaak de nachtrust van onze kids.

Ruzie

Wist je dat kinderen twee keer zo vaak dromen over een agressie dan volwassenen? Vooral wanneer kinderen oververmoeid zijn kunnen deze dromen vaker voorkomen. Daarbij kan ook het gebruik van bepaalde medicijnen ervoor zorgen dat jouw kleintje droomt over een agressieve setting.

Verlatingsangst

Bij veel jonge kinderen speelt verlatingsangst een rol. Bij kleintjes tot anderhalf jaar is dit zelfs heel normaal. Kinderen zijn bang om verlaten te worden, meestal door een ouder. Deze angsten komen terug in hun dromen.

Monsters

Kinderen en fantasie. Een combinatie die onlosmakelijk aan elkaar is verbonden. Deze fantasie kan nog weleens z’n eigen gang gaan, waardoor kinderen dromen over grote gevaarlijke monsters. Daarbij kan je kind de gebeurtenissen van die dag meenemen in z’n droom. Wanneer je overdag bijvoorbeeld boos bent geworden op je kleintje, dan zal het brein van je kind dit in een droom vertalen naar een groot monster.

Opgegeten

Het heeft natuurlijk te maken met de eerdergenoemde gevaarlijke dieren en monsters: de angst om opgegeten te worden. Wanneer jouw kind een moeilijke eter is, en de lunchmomenten niet bepaald van z’n leien dakje gaan is er een grote kans dat jouw zoon of dochter dit onbewust meeneemt en ‘s nachts verwerkt.

Vallen

Eén van de meest voorkomende nachtmerries bij kinderen is dat ze een lelijke smak maken. Of ze nu van een klimrek vallen, of van hun stoel donderen: kinderen dromen vaak dat ze omkiepen. Dit komt vaker voor bij kinderen die last hebben van instabiliteit. Volgens experts kan het eventueel een symptoom zijn van oorontsteking.

Vliegen/Magie

Vooral de Mathilda’s onder ons kunnen ‘s nachts hun vliegende tapijtjes erbij pakken. Kinderen dromen namelijk vaak dat ze kunnen vliegen, of magische krachten hebben. Vooral wanneer kinderen dromen dat ze kunnen vliegen wilt dat zeggen dat ze vrijheid voelen.

Levend speelgoed

Die knuffel van Winnie de Pooh kan ‘s nachts opeens gaan dansen. Of wat dacht je van dat kleine speelgoedautootje dat opeens kan praten? Door de grote fantasie van kinderen kan hun speelgoed een eigen leven gaan leiden, en in hun droom tot leven komen.

Benieuwd hoe kinderen zelf naar hun dromen aankijken? In het onderstaande interview leggen een aantal kinderen uit wat dromen betekenen. Voor één van de jongens is het heel duidelijk: jongens dromen over geweld, terwijl meisjes over ballerina’s dromen.

Benieuwd hoe dat bij volwassenen zit? Je leest het hier.

Droom je rijk! Zo kun jij je dromen aansturen met Lucide dromen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Moms

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme