Droom je rijk! Zo kun jij je dromen aansturen met Lucide dromen

Baby en slapen Valéry de Voijs 15 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Nachtmerries, dagdromen of seksuele dromen.. we dromen er heel wat op af. Gemiddeld dromen we drie tot vijf dromen per nacht, maar de meeste dromen zijn zo kort dat we ze allang vergeten zijn als we wakker worden. Soms lijkt het alsof we dingen in ons dagelijks leven hebben weggestopt, en die beelden en emoties komen dan in onze dromen dan voorbij. Als je je bewust wordt van je droom, kun je met een beetje training je droom aansturen. Deze vorm van dromen wordt ook wel Lucide dromen genoemd, en is zo geleerd!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent lekker aan het dromen, en opeens lijkt de tijd in je droom even stil te staan. In je droom gebeurt er iets, en je bent je opeens bewust dat je aan het dromen bent. De eerste keer misschien een gekke ervaring, maar deze lucide dromen zijn helemaal niet zo raar.

Lucide dromen

Volgens onderzoek gebeuren deze Lucide dromen tussen je ontwakende slaap en REM slaap. Soms gebeurt het dus ‘per ongeluk’ dat je jezelf met volle bewustzijn (maar niet wakker) midden in een droom belandt. Maar je kunt dit dus ook opzettelijk doen. Je zult het even moeten oefenen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun jij zo je dromen aansturen.

Waarom Lucide dromen?

Dit aansturen kan natuurlijk heel leuk zijn. Als jij die marathon in Parijs wilt uitrennen kun je jezelf in je droom over de finish zien rennen, een gouden medaille in ontvangst zien nemen, en trots op het podium laten staan. Heerlijk fantaseren toch! Of wat als je weer in contact kan komen met geliefden? Ook kan het je voordelen brengen als je last hebt van nachtmerries. Als jij veel enge dromen hebt waarin je bijvoorbeeld vermoord wordt kun je in je droom ervoor zorgen dat jij de dader te slim af bent. Daarnaast heeft onderzoek vastgesteld dat Lucide dromen kan helpen met het ontwikkelen van creativiteit, zelfvertrouwen, enthousiasme, en bij het verminderen van traumatische stress.

Nachtmerries: dit is waarom je kind soms zo heftig droomt

Nadelen van Lucide dromen

Laat ons maar lekker dromen dan. Of toch niet? Er zijn namelijk wel een paar vraagtekens bij deze droomwereld. Een gevaar zou kunnen zijn dat je het onderscheid tussen realiteit en werkelijkheid kwijt raakt en dat kan weer in verband worden gebracht met schizofrenie. Ook kan het zijn dat je minder uitgerust wakker wordt, aangezien je ‘s nachts dus minder ‘diep’ slaapt. En we weten allemaal wat er gebeurt als we geen goede nachtrust krijgen. Van chagrijnige ochtenden tot aan depressies… het wordt er in ieder geval niet vrolijker op thuis.

Tips

Nieuwsgierig? Met deze tips zul jij binnenkort zelf je dromen aansturen

1. Reality checks

Heb gedurende de dag 25 keer de tijd om een ‘reality check’ te doen. Don’t worry deze duren niet lang. Kijk bijvoorbeeld even naar je handen. Raak met je rechterhand even je linkerhand aan. Voel je je hand? Je eerste reality check is gedaan.

2. Geen schermtijd

Gebruik een uur voor je gaat slapen geen telefoon, kijk geen televisie en laat je laptop dicht. Zorg er ook voor dat je kamer zo donker mogelijk is voor je gaat slapen.

3. Zet je alarm

Nu wordt het minder leuk: zet je alarm tussen vier en vijf uur ‘s nachts (say what?!). De bedoeling is dat je wakker wordt in je REM slaap, en meteen weer in slaap valt. Het alarm moet een aangenaam geluidje zijn, en het is belangrijk dat je niet je ogen open doet als je je wekker uit zet. Als je je wekker zet met je telefoon, zorg er dan voor dat je hem binnen handbereik hebt.

4. Magie begint

Dit is het moment waarop je hebt gewacht. Je traint je lichaam om weer te slapen, maar houdt jezelf alert. Op het begin gaat het even moeilijk zijn. Je lichaam denkt dat je wakker bent je zult de neiging hebben te gaan bewegen: je zult de neiging hebben om te rollen, je buik aan te raken, aan je neus te krabben.. Maar belangrijk is dat je niet toegeeft aan deze neigingen. Blijf dus stil liggen. Zodra je lichaam denkt dat je slaapt zal het lucide dromen beginnen.

Welterusten!

10 x de meest voorkomende dromen en hun betekenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme