Met deze 5 tips luisteren kinderen wél de eerste keer

Kinderen Laura Saija 7 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het opvoeden van kinderen is een uitdaging, vooral als het gaat om het krijgen van hun aandacht en medewerking.

Als ouder wil je graag dat je kinderen naar je luisteren zonder herhaaldelijk te hoeven herinneren aan instructies.

Met deze 5 tips luisteren kinderen wél de eerste keer

Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je kinderen de eerste keer luisteren.

1. Zorg ervoor dat je kinderen niet worden afgeleid

Om de aandacht van kinderen te krijgen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet worden afgeleid tijdens een gesprek. Een effectieve manier om dit te bereiken, is te beginnen met een vriendelijk verzoek om oogcontact, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wil je alsjeblieft naar me kijken zodat ik weet dat je luistert?’ Dit toont respect en voorkomt dat ze niet opzettelijk proberen te negeren.

2. Praat respectvol en vermijd denigrerende taal

Kinderen zijn niet altijd geweldig in luisteren, maar ze zijn fantastisch in imiteren. In stressvolle situaties is het verleidelijk om bevelen te schreeuwen, maar dit kan een negatieve invloed hebben op hoe je kind reageert. Probeer vriendelijk en respectvol te communiceren, zelfs als de situatie moeilijk is.

Vervang negatieve bevelen, zoals ‘sla je zusje niet’, door positieve instructies zoals ‘wees alsjeblieft voorzichtig met je zusje’. Herhaling, oogcontact, steeds opnieuw uitleggen en fysiek aanwezig zijn, zijn de betere strategieën. Fysieke aanwezigheid is met vooral belangrijk, vermijd ‘bevelen’ vanuit een andere kamer.

3. Begrip is belangrijk

Gebruik minder woorden en eenvoudige bewoording. Het is belangrijk om instructies aan kinderen aan te passen aan hun begripsniveau, want ze zijn nou eenmaal geen volwassenen. Gebruik beknopte en duidelijke taal, gezien jonge kinderen beperkte aandacht en herinneringscapaciteit hebben. Bij taken zoals het opruimen van de kamer is het betrekken van kinderen bij het proces en het bieden van beloningen effectiever dan simpelweg opdrachten te geven.

Leeftijd speelt een rol, waar oudere kinderen meer verantwoordelijkheid aankunnen en consequenties begrijpen, hebben jongere kinderen meer begeleiding en positieve stimulans nodig.

4. Zorg ervoor dat je kind in de juiste gemoedstoestand is

Soms is slecht luisteren een weerspiegeling van een slechte gemoedstoestand. Net zoals jij je weleens niet helemaal lekker voelt, hebben kinderen goede en slechte dagen. Let op hun emotioneel toestand door regelmatig met ze te praten, hun zorgen aan te horen en ervoor te zorgen dat ze begrepen worden.

Als je kind boos of gefrustreerd lijkt, is het niet het beste moment om over gedrag te praten. Geef je kind en jezelf de tijd om af te koelen voordat je het gesprek aangaat, omdat het moeilijk is om problemen op te lossen wanneer emoties hoog oplopen.

5. Geef beloningen voor goed gedrag

Beloon je kinderen niet alleen wanneer je hen iets vraagt, maar ook wanneer ze uit zichzelf iets goeds doen. Positieve bekrachtiging is vaak effectiever dan straffen. Als je kind een grens respecteert zonder dat je het hoeft te zeggen, prijs dit gedrag dan. Beloningen hoeven niet materieel te zijn, een simpele ‘dank je wel’ kan al krachtig zijn. Het doel is niet om je kinderen te trainen als gehoorzame robots, maar om een liefdevolle en respectvolle communicatie op te bouwen.

Tips: vermijd een machtsstrijd met je kind om het te laten luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme