7x Methoden om straf te geven die eigenlijk totaal niet werken bij kinderen

Kinderen Inga Stoit 17 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Onze lieve schatjes kunnen soms draken zijn en op zulke moment wil je hen straffen. Je wil ze duidelijk maken dat bepaalde dingen echt niet kunnen of mogen, en dat dringt nou eenmaal door wanneer je dit super lief zegt.

Er zijn een aantal strafmethoden die je waarschijnlijk al hebt toegepast, maar die totaal niet blijken te werken. Dit zijn ze:

1. Time outs

Veel ouders geven hun kinderen time outs en wijzen hen in een ‘strafhoekje’. Ze moeten daar dan een aantal minuten staan en dat is dan hun straf. Maar vaak vinden kids het totaal niet erg om even in de hoek te staan en weten ze zich ook nog te vermaken ook. Mission failed.

2. Ipad innemen

Dit doe je bijvoorbeeld wanneer ze hier te lang op zitten. Maar het feit blijft: ze doen dit al uren. Dus als je de iPad 5 minuten van hen afneemt, liggen zij hier echt niet wakker van. Even later hebben ze dat ding namelijk gewoon weer in hun handen.

3. Slaan

Soms verliezen ouders hun geduld en gaan ze over tot slaan. Dit lost helaas niks op. Je kind zal zich angstig voelen of nare herinneringen krijgen. Jullie relatie kan hierdoor veranderen en dit kan voor meer problemen zorgen.

4. Huisarrest

Ze hebben iets stouts gedaan dus ze mogen niet naar buiten. Eindstand: ze vermaken zich binnen. Al mogen ze niet met vriendjes en vriendinnetjes spelen, vermaken ze zich wel op de iPad. Je lost het probleem niet op met huisarrest, je verschuift het in feite alleen maar.

5. Telefoon afpakken

Het afpakken van hun telefoon (indien de kinderen ouder zijn) is onhandig. Wanneer zij buitenshuis zijn wil je dat ze bereikbaar zijn. Je schiet er dus zelf ook niks mee op door de telefoons in te nemen.

6. Extra huiswerk

Sommige ouders straffen hun kinderen door hun extra huiswerk te geven. Don’t. Anders gaan kinderen huiswerk met straf associëren en dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wil bereiken.

7. Taakjes geven

Je kunt ze straffen door huishoudelijke taken te geven, maar ook daar los je het probleem niet mee op. Die ene extra afwasbeurt die je hen laat doen, zorgt er namelijk niet voor dat ze de buurvrouw nooit meer voor ‘dik’ uitschelden..

Ben je benieuwd wat dan wel werkt? Dat lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme