Wordt het eventjes teveel? Zo neem je een break van je relatie

Relatie Chiara Izelaar 16 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Jullie discussies eindigen steeds vaker in geschreeuw, hij slaapt steeds vaker op de bank en hoe hard jullie het ook proberen, het werkt gewoon eventjes niet. Tja, liefde gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn. Misschien is het tijd voor een korte break.

Een pauze hoeft niet altijd te leiden tot een relatiebreuk. Soms is het fijn om eventjes tijd voor jezelf te nemen en dingen van een afstandje te bekijken. Elkaar missen kan er ook voor zorgen dat jullie uiteindelijk dichter naar elkaar toegroeien. Maar hoe doe je dat, een break nemen van je relatie?

Ai: deze 12 vroege signalen geven aan dat je relatie waarschijnlijk niet lang (meer) zal duren

Praten is key

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen, maar goede communicatie is het halve werk. Het is niet verstandig om zomaar je biezen te pakken of aan te kondigen dat het je beter lijkt als hij een tijdje bij zijn broer gaat wonen. Bedenk van tevoren goed waarom je denkt dat jullie een break kunnen gebruiken. Als je goede argumenten hebt, is de kans groot dat hij jouw voorstel ook kan waarderen. Neem de voor-en nadelen met elkaar door, deel jullie gevoelens en houdt goed in jullie achterhoofd wat deze adempauze jullie op kan leveren.

Maak afspraken

Wat is voor jullie de definitie van een relatiepauze? Zien en/of spreken jullie elkaar helemaal niet meer of plannen jullie wekelijks een date in. Hebben jullie enkel contact met betrekking tot de kids of bellen jullie elkaar ook als jullie elkaar missen? Een break geeft je geen vrijpas om te doen wat je niet laten kunt. Jullie willen elkaar niet kwetsen, maar juist dichter naar elkaar toegroeien. Maak daarom duidelijke afspraken, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan en goed op de hoogte zijn van elkaars grenzen.

Zet geen wekker

Hang geen tijdslimiet aan jullie break. Misschien denk je nu dat 2 weekjes voldoen is, maar kijk je er tegen die tijd heel anders tegenaan. Het is ook niet de bedoeling dat jullie maandenlang van elkaar zijn verwijderd, jullie kunnen niet van elkaar verwachten dat jullie zo lang op elkaar wachten. Jullie levens staan tenslotte niet stil. Wellicht is het een idee om een dagje uit, weekendje weg of vakantie met elkaar in te plannen. Op deze manier hebben jullie iets om naar uit te kijken en kunnen jullie testen of de break jullie goed heeft gedaan.

Houd een dagboek bij

Nu je hem niet meer iedere dag ziet of spreekt, is het niet gek dat je hem mist. Normaal gesproken deelde je jouw werkverhalen in bed, masseerde hij je schouders of kusten jullie elkaar welterusten. Schrijf op wat je aan hem mist, wat je met hem zou willen delen en hoe erg je naar hem verlangt. Op deze manier krop je je gevoelens niet op. En als hij dit achteraf leest kan dit alleen maar positief uitvallen!

Benut je tijd

Natuurlijk is het niet erg als je nu wat vaker met vriendinnen afspreekt, wat meer tijd in het winkelcentrum doorbrengt en zoetsappige series bingewatched. Maar deze break is ook bedoelt om na te denken over de toekomst van je relatie. Stel jezelf vragen, kijk kritisch naar je partner, maar ook naar jezelf en praat met vriendinnen.

Heb jij weleens een break genomen van je relatie? Deel jouw ervaring op het Mamaforum. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme